Nagy esők és károk

2023.01.19. 11:30

Két autót temetett maga alá egy fa Dunaújvárosban a vihar miatt

A lassan három hete tartó folyamatos esőzések miatt országszerte hatalmas károk keletkeztek. A MABISZ adataiból kiderült, hogy a lezúdult csapadékmennyiség okán megközelítőleg 3700-an jelentkeztek a biztosítóknál kárigényükkel.

Déri Brenda

Januárban már egyszer le kellett zárni a parkolót az időjárás miatt

Fotó: Fehér Gábor / FMH-Archív

Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője elmondta, hogy a januári országos esőzések elsősorban a fővárosban, valamint Pest, Fejér, Veszprém, Baranya és Somogy megyében okoztak beázásokat, főleg tetőkön keresztül. Hasonlóan érintett város volt Pécs, Kecskemét és Tatabánya is.

– A biztosítókhoz több mint 3700-an fordultak kárbejelentéssel, a társaságok pedig közel 340 millió forintot fizettek már ki ezekre vagy különítettek el büdzséjükben. Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint az előttünk álló napokban akár kéthavi csapadékmennyiség is lezúdulhat, a kárkifizetések januári számlája aligha áll meg ennyinél – részletezte Lambert Gábor.

Megkerestük a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, hogy ismertessék a megyére vonatkozó adatokat. Tájékoztatásukból megtudtuk, hogy elsősorban útra dőlt fák miatt riasztották őket. 

"Útra dőlt fák, leszakadt faágak miatt tizenhat helyszínre riasztották a tűzoltókat január 10-én Fejérben. A viharos erejű szélben két parkoló személygépkocsit temetett maga alá egy kidőlt fa a dunaújvárosi Esze Tamás utcában. A Vasmű úton egy üzlethelyiség bejárata fölötti reklámtábla rongálódott meg és három méter magasan lógott. A balesetveszélyt mindkét helyszínen a város hivatásos tűzoltói szüntették meg. Csákváron a Dózsa György utcai kereszteződést zárta le egy útra dőlt fa. A helyi önkéntes tűzoltók érkeztek ki elsőként, akik motoros láncfűrésszel feldarabolták a fát, majd a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen lerakodták az útról. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt" – írják hírportáljukon.

– Ezen felül egy esetben kellett riasztani a pázmándi önkéntes tűzoltókat január 10-én kora reggel, mert Kápolnásnyéken a Fő úti közúti közlekedési aluljáróban a hirtelen lezúdult csapadékmennyiség miatt összegyűlt az esővíz és beragadt egy személygépjármű. A munkatársak kivontatták a járművet, személyi sérülés itt sem történt – árulta el Szabó-Bisztricz Anett, a katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó századosa.

Székesfehérváron ideiglenesen több utcát is elárasztott a lehullott csapadékmennyiség, illetve az Alba Pláza melletti murvás parkolót is lezárták egy időre. Az utcák esetében nem volt szükség külső beavatkozásra, a parkolóból pedig a városgondnokság kiszivattyúzta az esővizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában