Megemlékezés és kiállításmegnyitó

2023.01.31. 17:00

Katonahősök és a 20. század háborúinak képi krónikása

Mint minden évben, idén is megemlékeznek a II. világháború Vértesben elesett katonáira. Az ünnepséget azonban az idén egy izgalmasnak ígérkező, szabadtéri fotókiállítással kötik össze.

Borsányi Bea

A vérteskozmai út melletti kettős keresztnél tíz éve tartanak megemlékezéseket

Fotó: Archív (PT) / Fejér Megyei Hírlap

A hősi halált halt honvédekre február 4-én szombaton 10 órakor a vérteskozmai út mellett tíz éve felavatott és tavaly felújított kettős keresztnél emlékeznek. Az ünnepségen beszédet mond a kereszt felállítását kezdeményező Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója, Gánt és Csákvár polgármesterei, valamint Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, majd Spányi Antal, megyés püspök mond misét az elhunytakért.

A megemlékezés részeként CAPA110 címmel Robert Capa fotókiállítás nyílik a Kaszap-kúti emlékhelynél, a kereszttel szemközti részen az út túloldalán. Capa (1913-1954) a világ leghíresebb háborús fotósa volt, aki Budapesten született Friedmann Endre néven. Idén lenne 110 éves. A magyar származású fotóst a 20. század több háborújának egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. A CAPA110 kiállítás képei a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban őrzött magyarországi Robert Capa gyűjteményből kerültek kiválogatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában