Adathalászat

2023.01.26. 11:30

Internetes csalók áramszolgáltatónak adják ki magukat

Alig egy-két napja annak, hogy kiderült internetes csalók az OTP Bank nevében küldenek az ügyfeleknek sms-eket, azzal a céllal, hogy kicsalják tőlük a bakszámlaadataikat, máris itt a következő próbálkozás. Ám ezúttal egy áramszolgáltatónak adják ki magukat.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Ma már rengeteg szolgáltatást és számlát be lehet fizetni elektronikusan, szinte nincs olyan szolgáltató, aki ne élne ezzel az egyszerű és gyors fizetési módszerrel. Azonban érdemes vigyázni, hogy hova kattintunk. Ez a módszer azon túl, hogy nagyon kényelmes, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, könnyen anyagi és egyéb kárt okozhat, ugyanis nem csak a mi dolgunkat könnyíti meg, hanem az adathalászokét és hekkerekét is. Éppen ezért, amennyiben gyanús, ismeretlen eredetű linket küldenek e-mailben, sms-ben arra célszerű nem rá kattintani. Nemrég kis híján egy olvasónk is pórul járt, aki egy sms-t kapott, melyben az állt, hogy kikapcsolják az áramot, ha nem fizet a megadott linken keresztül. Szerencsére azonban nem dőlt be és nem kattintott linkre, így valószínűleg megúszta, hogy bármilyen adatot kinyerjenek a mobiltelefonjából. Ám vannak ennél sokkal nehezebben felismerhető megtévesztések, amikor valóban úgy tűnik, hogy a szolgáltató szólítja fel ügyfelét a befizetendő számlákra. 

Magától értetődő a kérdés, hogy mi történik akkor, ha valaki nem elég elővigyázatos vagy netán nem jártas annyira az online befizetésekben és pórul jár? 

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság kérésünkre elmondta, hogy ha valakit adathalász módszer segítségével anyagilag megkárosítottak és illetéktelenek hozzájutottak bankszámla adataihoz, haladéktalanul a számlavezető pénzintézetükhöz ajánlott fordulni, illetve tegyenek feljelentést a rendőrségen. Mivel olvasónkat áramszámla befizetésre szólították fel a fent említett sms-ben, ezért megkerestük az E.ON-t is, hogy ilyen esetekben ők, mint, akiknek a szolgáltatásával visszaélnek hogyan járnak el. Amint érkezik válasz, azt közölni fogjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában