Már javában zajlik a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszaka

2023.01.05. 20:00

Előadó-művészek, mérnökök és informatikusok is tanulhatnak Fejérben

Elkezdődött a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszaka: a leendő hallgatók február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló osztatlan, alap- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre.

Héjj Vivien

Tavaly ilyenkor országosan közel százezren jelentkeztek valamely főiskolai, egyetemi képzésre

Forrás: Pexels

Mint arról már portálunkon és lapunk hasábjain is beszámoltunk, jelentős változásokon megy át a magyar felsőoktatás: a nyelvvizsga-kötelezettség és a kötelező emelt érettségi eltörlése – ezek kötelezővé tételéről az egyes felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek – csak néhány módosítás azok közül, amelyek a jövőben még könnyebbé teszik a felsőfokú tanulmányokat végző hallgatók életét. Mindezen könnyítések eredményeként vélhetően idén sokkal többen fontolóra veszik a felsőoktatás lehetőségeit, az első vagy egy újabb diploma megszerzését.

A felvi.hu oldalon már mindenki számára elérhetővé vált az a felvételi tájékoztató, amely a meghirdetett képzéseken túl tartalmazza az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és az érvényes jelentkezéshez szükséges további tudnivalókat. Fejérben – a Budapesti Corvinus Egyetem kivonulása után – immáron három felsőoktatási intézmény kínál különféle irányultságú és időtartamú képzéseket, a Corvinus a fehérvári képzési palettát idén már csak egyetlen mesterképzéssel gazdagítja.

Számos szakkal és képzési területtel várja leendő hallgatóit a Dunaújvárosi Egyetem. A műszaki területek iránt érdeklődők az anyagmérnöki, a gépészmérnöki és a műszaki menedzser alapképzések közül válogathatnak. Mindezeken túl gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, gazdálkodási és menedzsment, szakoktató és kommunikáció- és médiatudomány alapképzéseket is indít az intézmény. Ezen szakok mindegyike hat-hét félév alatt elvégezhető.

Felsőoktatási szakképzési keretek között tanulható négy féléven át a gazdálkodási és menedzsment, a gazdaságinformatikus, a mérnökinformatikus, a műszaki és a televíziós műsorkészítő szak. Levelező munkarendű mesterképzéseket is kínál az intézmény: gépészmérnöki és tanári szakokra jelentkezhetnek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az agrár, az informatika és a műszaki területek iránt érdeklődő diákok felé nyit. A hét féléves alapképzéseket kínáló intézmény földmérő és földrendező mérnöki, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, műszaki menedzser és villamosmérnöki képzésekre várja a leendő hallgatók jelentkezését. Az intézményben a felsorolt alapszakok mindegyike elvégezhető duális képzési formában, így a diploma megszerzéséig jelentős szakmai gyakorlatra is szert tehetnek a diákok.

A mérnökinformatikus felsőoktatási szakképzés mellett az alábbi mesterképzéseket hirdette meg az Óbudai Egyetem Fehérváron: mérnökinformatikus, geoinformatika és mechatronikai mérnöki.

Az előadó-művészeti képzéseken túl a Kodolányi János Egyetem az alábbi szakokat kínálja székesfehérvári telephelyén a leendő hallgatóknak: emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, közösségszervezés, szociális munka és turizmus-vendéglátás.

A felsőoktatási szakképzések közül a gazdálkodási és menedzsment, a mesterképzések közül pedig a nemzetközi tanulmányok, a turizmus-menedzsment és a vállalkozásfejlesztés tanulható Fejérben is.

Mint arra már fentebb utaltunk, a felsőoktatás megyei kínálatában 2023 szeptemberétől már csak egyetlen képzéssel képviselteti magát a Budapesti Corvinus Egyetem, ez pedig a sportközgazdász mesterképzés, amely az elmúlt években igencsak népszerű volt a hallgatók körében.

A 2023 szeptemberében induló egyetemi képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi felületén keresztül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában