Gyász

2023.01.04. 16:22

Elhunyt Sárosd nyugalmazott háziorvosa

A település önkormányzata is megemlékezett az életének 86. évében elhunyt Kovács Jenőről, aki évtizedeken át gyógyította a sárosdi, később pedig a szabadegyházi és a hantosi betegeket is.

Héjj Vivien

Forrás: Sárosdi Híradó

Sárosd önkormányzata adott hírt arról, hogy a település nyugalmazott háziorvos, Kovács Jenő, életének 86. évében elhunyt.

Kovács Jenő 1937. október 26-án született Pécsett. Bár gyermek- és ifjúkora szerény körülmények közt telt, nagy szorgalommal és kiváló eredménnyel tanult, emellett szenvedélyes focista volt. Érettségi után felvételt nyert a Pécsi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1962-ben avatták orvossá cum laude – dicsérettel – minősítésű diplomával.

A zalaegerszegi kórház patológiai osztályán kezdett dolgozni, majd 1965-ben kiváló eredménnyel szakvizsgázott. A patológiai feladatok mellett igazságügyi orvostani esetekkel is foglalkozott, később pedig a nőgyógyászati daganatok szövettani diagnosztikája felé fordult érdeklődése, s ez lett a szakterülete is.

1965 áprilisában megyei onkológus főorvosi kinevezést kapott, egyidejűleg a szülészet – nőgyógyászati osztályon is alkalmazásban állt, s végezte a nőgyógyászati szakvizsgához szükséges szakmai gyakorlatot.

1975-ben ismerte meg feleségét, Erikát, akivel Jánossomorján telepedtek le. Két gyermekük született. Akkoriban Jánossomorja háziorvosaként kezdett dolgozni rendkívüli munkabírással, szorgalommal és elhivatottsággal. 

Később Hatvanba költözött a család, ahol Kovács doktor fél évig onkológus főorvosként praktizált, majd 1983 nyarán Sárosdon telepedett le a család, s itt újra háziorvosként kezdett dolgozni. A helybéliek emlékezete szerint Kovács Jenő szerette az embereket, a munkatársait, a munkáját, s azon háziorvosi generáció egyik utolsó képviselője volt, aki a nap 24 órájában, a hét minden napján elérhető volt betegei számára.

Folyamatosan tanult, képezte magát, még nyugdíjas korában sem volt rest tanulni. 1997-ben Kovács doktor nyugdíjba vonult, s bár várta nyugdíjazását, helyettes háziorvosként továbbra is dolgozott, besegített Sárosdon, Szabadegyházán, majd több éven át Hantos háziorvosa volt. Hetven évesen hagyta abba a betegellátást, és lett ténylegesen nyugdíjas.

2005-ben munkája elismerésekénk megkapta Sárosd önkormányzatától a „Pro Civitate” emlékérmet. Kovács Jenő búcsúztatása január 5-én 15 órakor lesz a sárosdi katolikus templomban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában