Frissen Fejérből

2023.01.29. 08:09

„Aki a múltat nem tiszteli, a jövőt nem érdemli” – a Don-kanyarban elesettekre emlékeztek Abán

Hagyományőrző bemutatóval, filmvetítéssel és történelmi előadással emlékeztek Abán a Don-kanyarban elesett hősökre. A programot nagy érdeklődés övezte, megtelt a polgármesteri hivatal tanácsterme.

Héjj Vivien

A doni eseményeket felidézve tartott történelmi előadást Nagy Lajos tartalékos alezredes

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Don-kanyarban elesett abai, belsőbárándi és bodakajtor-felsőszentiváni katonák tiszteletére a doni áttörés 80. évfordulóján emléktáblát avatott a település önkormányzata a temető ravatalozójánál.

A megemlékezés január utolsó hétvégéjén a polgármesteri hivatalban folytatódott, ahol történelmi előadás, filmvetítés és korabeli katonai eszközök kiállítása várta az érdeklődőket, akiket az esemény kezdetén Kasó László alpolgármester köszöntött.

– Az emléktábla avatásán jött a gondolat, hogy jó lenne alaposabban megismerni az 1943-as évet és az azt megelőző időszakot. Ez az esemény ennek apropóján jött létre. – fogalmazott az alpolgármester, akitől Nagy Lajos tartalékos alezredes vette át a szót.

– Szent István király úgy fogalmazott egykor: Aki a múltat nem tiszteli, a jövőt nem érdemli. Ez egy összezanzásított mondat, de minden igazság benne van. Amikor már vissza lehetett emlékezni a történtekre, és meg lehetett adni a kellő tiszteletet a hősöknek, 2001-ben négy fiatalember úgy döntött, tesznek valamit a Don-kanyarban történt események előtt tisztelegve: eldöntötték, hogy egy képletes távolságot legyalogolnak, megmutatva a jelen kor embereinek a múlt tiszteletének fontosságát. Veszprémből Tapolcáig gyalogoltak. A kezdeményezést a tartalékos szövetség felkarolta, s immáron 23. alkalommal szervezünk doni emlékmeneteket. Hetedik éve csatlakoznak hozzánk a Zámoly – Csákberény – Csókakő – Mór útvonalon németek, csehek, szlovákok és harmadik éve olaszok is. – mondta Nagy Lajos hozzátéve, a túra eddigi legfiatalabb résztvevője 12, a legidősebb pedig 82 éves volt.

A kiállított katonai eszközöket testközelből megismerhették az érdeklődők
Fotós: Fehér Gábor / FMH

A bevezető előadás után filmvetítés következett, amely a 2021-ben 99 éves korában elhunyt doni veterán, vitéz Smohay Ferenc nyugállományú zászlós visszaemlékezésein keresztül mutatta be a Don-kanyarnál történt eseményeket.

A vetítés után a kiállított, második világháborúban használt, nagy részt eredeti harci eszközöket ismerhették meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában