Frissen Fejérből

2023.01.09. 18:00

A sörfőzés és Krisztus élete: református férfikör indul Zámolyon

„Ablakot nyitni” a férfiak számára a református gyülekezetre – ez lenne az alapvető célja annak a tíz alkalmasra tervezett férfikörnek, amely január 26-án indul Zámolyon és amely az Élő és a folyékony kenyér címet kapta.

Borsányi Bea

Gunyits Ottó, református lelkész a zámolyi közösséget népszerűsítené a férfiak körében

Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

- Mint minden gyülekezetben, nálunk is a hölgyek vannak túlsúlyban, ezért gondoltam arra, hogy valamilyen módon megszólítom a férfiakat. Egy férfiközösségben pedig a sör olyan téma, ami összekötheti a résztvevőket – mondta Gunyits Ottó, Zámoly református lelkésze, aki maga is hobbi sörfőző, így jutott eszébe a sör, mint a férfikör központi témája. - Egy sör mellett jókat lehet beszélgetni, reményeim szerint a sörfőzés taktikája, titkai és a világ dolgai mellett a hitéletről is. És miután Krisztus maga is a borhoz hasonlította saját vérét, a sörből is kijöhet több metafora, ami minden egyes alkalomnak megadhatja a témáját – magyarázta a lelkész. Ilyen párhuzam lehet pl. a maláta megtörése és Krisztus testének megtöretése vagy a sört életre keltő élesztő és a feltámadás párhuzamba állítása. 

Nem titok, hogy a lelkész a zámolyi református gyülekezetet szeretné népszerűsíteni a férfiak körében, de természetesen a református férfikörbe belépni, az alkalmakon részt venni nem jár később semmilyen kötelezettséggel. Viszont az összejöveteleket szigorúan férfiak számára rendezik. – Később majd szeretnénk ennek mintájára egy, a feleségem által vezetett női kört is létrehozni, de ennek a részletei még nem kristályosodtak ki bennünk – árulta el Gunyits Ottó, aki azt is hozzátette, amennyiben sikeres lesz a református férfikör sorozat, úgy szóba jöhet a folytatás is.

Az első alkalmat január 26-án 19 órától tartják, jelentkezni január 20-ig lehet. Az összejövetelek helyszíne létszámtól függően a Szép Ilonka Faluház, vagy a református parókia lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában