Frissen Fejérből

2023.01.13. 15:28

A Katonai Emlékparkban különleges kiállítással várják a látogatókat

Kép- és dokumentációs anyaggal, látványos tárgyi emlékekkel gazdagon nyílt az a kiállítás január 12-én a Katonai Emlékpark Pákozd kiállítótermében, amely a fiatalok érzékenyítését szolgálja.

S. Töttő Rita

A KEMPP tárlata kronologikus sorrendben visz végig a történteken

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség látványos kiállítással tiszteleg a Donnál sérült és elhunyt magyar katonák emléke előtt. Ma már egyetlen túlélő sem ismert, ám a leszármazottak itt vannak – miattuk fontos az emlékezés és a társadalmi megítélés helyreállítása – fogalmazott Berdó Gábor Károly, a Szövetség elnöke a Katonai Emlékpark Pákozd január 12-i megemlékezést követő tárlatmegnyitóján. A kiállításon nem csak plakátokkal, fotókkal és kronologikus leírással segítik a látogatót, de tárgyi emlékek is rendelkezésre állnak a helyszínen.

Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség mondott köszöntőt
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

- A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni tevékenységét a mai napig körüllengi egyfajta negatív társadalmi megítélés. Ez ellen az elmúlt 30 évben, sőt, régebben is – történészek, kutatók – harcoltak. De ezt a harcot folytatni kell, mert úgy látjuk: a társadalmi megítélés még mindig rossz – fogalmazott az elnök, s hozzátette: rendkívüli történelemórák, előadások keretében iskolások korábban már megismerhették e tárlat segítségével a történelmi tényeket, merthogy a kiállítás anyaga végigkíséri a 2. magyar hadsereg megalakulásától a frontra szállításáig a hídfőcsapások, áttörések, a visszavonulás és hazaszállítás eseményeit, sőt, egészen az emlékhelyek létrehozásáig a hadsereg történetét. 

 Az ismeretlen magyar katonák doni sírjainak egyik utánzata is helyet kapott a tárlaton
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 – Az anyag segítségével megpróbáltuk elmondani, mi történt valójában és ezzel elültetni a változások csíráit, elsősorban a fiatalok szívében, agyában, értelmében – tette hozzá Berdó Gábor Károly, aki kiemelte azt is: sajnos az utolsó túlélő sincs már nincs közöttünk.

Emlékek, tárgyak és hit – minden, amire a Donnál a magyar katonáknak szüksége lehetett
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

 – Ám az a 250 ezer ember, aki megfordult a Donnál, 250 ezer családot jelentett Magyarországon. Az ő leszármazottaik pedig még itt vannak közöttünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában