Istennel nem kell konkurálni

2023.01.27. 20:33

A csont- és fafaragás műhelytitkaiba leshettünk Dinnyésen

Szarvasösvényen – faragva, karcolva címmel könyvbemutatóval és tárgysimogatóval egybekötött vetített ismeretterjesztő előadáson vehettek részt pénteken este azok, akik szerettek volna némi titkot is megtudni egy csontfaragó műhelyéből.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az Értékek és értékőrzés című szabadegyetem az M-Art Egyesület szervezésében öt alkalomból álló programsorozatot hirdetett. A sorozat harmadik előadójaként Gosztonyi Zoltán fa-, csont- és szarufaragó népi iparművész engedett betekintést munkájának menetébe és mutatta be az előadás címét is adó könyvét a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A több évtizedes munkatapasztalattal rendelkező kaposvári művész a fa, a szaru és csont feldolgozásáról ír könyvében, mellette az idők során elkészült tárgyakat mutatja be tematikus rendben, könyv formájában. A kötet célja, hogy a somogyi pásztor technikákat szélesebb körben is megismertesse, az érdeklődők számára tudását átadhassa.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

Az előadáson részletesen is mesélt arról, hogyan választja ki a megfelelő alapanyagokat, azokat miként készíti elő a későbbi megmíveléshez. 
Mesélt a motívumok fontosságáról, helyes használatáról és persze a legnehezebb részről, a faragásról. Ahogy mondta, nem kell mindent díszíteni. Van, ami már eredendően gyönyörű, nem kell Istennel konkurálni.
Mesteri munkáit az előadás folyamán nem csak megcsodálni lehetett, de kézbe fogni, “simogatni” is.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában