Évösszegző I. rész

2022.12.21. 08:00

Rémálomszerű külföldi tanév, az újév első babái és "félrebillent" Velencei-tó - Ezeket olvastátok a legtöbben januárban

Ismét elérkezett az év vége, mi pedig egy újabb eseménydús évet tudhatunk magunk mögött. Minden hónapra jutott valami izgalmas hír, történés, amelyekre nagyon sokan voltak kíváncsiak, most ezeket gyűjtjük egy csokorba. Íme 2022 legolvasottabb cikkei januárból!

feol.hu

Keresztes Sára

Forrás: Maróti Dorottya

1.  Rém­álomszerű vége lett a vasváris diák külföldi tanévének

Álomnak indult, de idő előtti, rém­álomszerű vége lett annak a külföldi tanévnek, amit az AFS programban töltött a vasváris diák. Tíz hónap helyett végül november közepén a szülei hozták haza a lefogyott, lelkileg magára maradt csákvári tinédzsert Lublinból - számoltunk be a szörnyű utazásról januárban. 

Füzes Pétert vonzotta a lehetőség, hogy egy tanévet külföldön töltsön. Családjával korábban élt Németországban, gondolta, egyedül is kipróbálja magát, hogy mennyire tud helytállni egy idegen országban. Az első napokban minden jól is alakult, bár a fogadó család Peti szerint elég visszafogottan viselkedett. A visszafogottság aztán teljes közönybe váltott, mi­után elkezdődött a tanév. Az 58 négyzetméteres lakásban Peti egy „sufnit” kapott, aminek csak egy apró, függöny nélküli belső ablaka volt, így bárki beláthatott a hozzá. Befogták a házimunkába is: a magyar diák kertet ásott, nemcsak a saját szobáját tartotta rendben, de vele takaríttatták hetente a fürdőszobát és a WC-t is (előfordult, hogy a családfő mögötte állt, hogy ellenőrizze, valóban kimeri-e a csészéből a vizet, mielőtt kisikálja). A család kutyájának sétáltatásába is beszállt. Peti úgy gondolta, a békesség és a beilleszkedés érdekében ezeket meg kell tennie. Szó nélkül végezte hát a rá kiszabott feladatokat.

Cserébe azonban semmit sem kapott.

 

2. Sukorói zenész, pusztaszabolcsi tanár lett a Hooligans új basszusgitárosa

Sukorói otthonában lepte meg a Hooligans zenekar a fiatal magyar nyelv és irodalom tanárt a napokban, hogy elmondják neki: ő lett a banda új basszusgitárosa. Romanek Gergely bizonyult ugyanis a meghallgatások után a legjobb választásnak. Gergő bevallotta: nem sejtett semmit, noha nagyon izgult. Romanek Gergőről kiderült: édesapja hangszerkészítő, 7 éves kora óta gitározik, basszusgitározik, zenél.  Az akkor újdonsült basszusgitáros így nyilatkozott: - Remélem, nem csak én leszek büszke, hogy ebben az együttesben játszhatok, hanem ők is arra, hogy jó basszusgitárost sikerült találniuk” . A tehetséges fiatalemberrel egy hosszabb interjút is készítettünk, ahol arról beszélt, milyen érzés élni ebben az álomban. 

3. Emberségből jeles! Új autót vett egy üzletember a meglopott Fejér megyei mentőknek

Egy 23 éves szolgálati autót a Fejér megyei mentőktől 2022 januárjában. A tetteseket az sem tántorította el a cselekedettől, hogy a jármű mindkét oldalán virított a mentőembléma, tetején pedig a kék villogó. Minderről maga az Országos Mentőszolgálat számolt be hivatalos közösségi oldalán. Így jutott el az információ Fazekas István használtautó kereskedőhöz, azaz Mr. Mustanghoz, aki a hír hallatán azonnal egy másik kocsit vásárolt a mentőknek. 

4. Horrorfilmbe illő látvánnyal nyílt meg a föld, Bodajkon felfedve számos titkot

Immár 12 esztendeje kerültek a felszínre azok az avar- és honfoglaláskori sírok, melyek feltárását rögzíti Az avarok és magyarok Bodajkon című könyv. A kötetet és annak szerkesztőjét, Szücsi Frigyes régészt január végén mutatták be a kisváros lakóinak.

A Bodajkon bemutatott kötet szerkesztője a színpadon az mondta a valamennyi széket megtöltő hallgatóságnak: - A történet kezdetén, 2010-ben megduzzadt egy föld alatti ér, ami megnyitotta a földet. Az így keletkezett, Mór és Bodajk között húzódó szakadék alján csörgedező víz horrorfilmbe illő jelenetként emberi maradványokat, koponyákat és mindenféle emberi csontokat görgetett, és persze ezek mellett régészeti leleteket is.

A kötet születésével kapcsolatos kérdésre Szücsi elmondta: - Egy több mint ezer sírt rejtő avarkori temetőrészletet tártunk fel és egy szomszédos honfoglalás kori temetkezési helyet. A kötet összeállítása során a teljességre törekedtünk, ezért összegyűjtöttük a térség összes avar- és honfoglaláskori leletét.

5.  Mi lesz a Piac téri pályaudvar funkciója?

A közösségi oldalakon számosan kérdezgették, boncolgatták, miként alakul majd át az intermodális csomópont kialakítása miatt a megyeszékhely buszközlekedése. Vajon mi lesz a szerepe a régi buszpályudvarnak, ha a vasútállomásnál megépül az új központ?

A fehérvári menetrend átalakításának korábban már kétszer nekifutott a városvezetés, de az olykor egymásnak teljesen ellentmondó lakossági kérések és jelzések miatt végül egyik variáció sem maradt életben. A tervezett intermodális központ kialakításának viszont fontos pontja, hogy oda érkeznek majd be a helyközi buszjáratok is. Lépni, változtatni tehát muszáj, de vajon mi lesz a Piac téri pályaudvar funkciója? Erre kerestük a választ az év elején! 

6. Az első babák a megyei kórházban 

Sárának nevezték el Fejér megye és Székesfehérvár első babáját is 2022-ben. Elsőként a megye babája jött világra, utána pár órára pedig megszületett az első fehérvári újszülött is.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szülészeti osztályán a 2022-es esztendő első napjának hajnalán egy móri baba látta meg elsőként a napvilágot: Hajdu Sára első gyermek a családban, édesanya, Hajdu-Pollermann Dominika. A kicsi 3980 grammal és 54 centiméterrel 2022. január 1-jén 01:08 perckor látta meg a napvilágot.

Székesfehérvár első  babája kicsit később, 04:14 perckor született. Keresztes Anita harmadik gyermeke, Keresztes Sára 4260 grammal és 56 centiméterrel született. 

7.  „Félrebillent” a Velencei-tó

Január 17-én, hétfőn a viharos szélben érdekes jelenséget figyelhettek meg azok, akik figyelemmel kísérik a vízszint változását, a tó életét. A kora esti órákban az agárdi vízmérce rövid ideig átmenetileg 99 centimétert mutatott, majd visszasüllyedt korábbi helyzetébe. Ám ennek semmi köze sem volt a vízpótláshoz, sokkal inkább az erős, helyenként viharos szélhez: kicsit olyan a jelenség, mintha „megbillenne” a tó. De ebben nincs semmi rendkívüli (történik ilyen a Balatonon is), mert most, hogy alacsonyabb a víz­oszlop a Velencei-tó medrében, a tó könnyebben mozog a szél hatására. 

8. Megrendítő pillanatok egy fehérvári üzletben - Hosszú ideig küzdöttek egy férfi életéért

Heroikus küzdelem zajlott egy székesfehérvári üzletben , amikor egy 65 év körüli férfi össze esett a tejes pult előtt. Szerencsére egy vásárló nem tétlenkedett és azonnal kérte a mentők segítségét. Megvizsgálta a férfit, aki ekkor már nem lélegzett így a diszpécser irányítása mellett megkezdte az újraélesztést. A mentők perceken belül megérkezett és hosszú ideig folytatták az újraélesztést. Az életmentés még sokáig zajlott a helyszínen, amit az aggódó vásárlóközönség lélegzetvisszafojtva figyelt. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek, a férfit stabil állapotban szállíthattak kórházba a mentők.

9.  A Polgárdi melletti Somlyó-hegy értékes régiségek titkait őrzi?

Dénes József régész, örökségvédelmi szakember tizenegy esztendeje foglalkozik a Seuso-­kincs rejtélyeinek megoldásával. Az ismert várkutató számára igazi szakmai kihívásnak számít, hogy a kincs megtalálási helyét másoknak sem sikerült eddig felfedniük. – A lassan tizenegy éve zajló nyomozásom eddig nem vezetett el a kincs lelőhelyének – vagyis inkább lelőhelyeinek – meghatározásához. Viszonylag későn kapcsolódtam be az 1990 óta folyó megfejtési kísérletekbe. Miután az eddigi előfeltevések, munkahipotézisek egyike sem vezetett célra, más lehetőségeket is végiggondoltam. Eredetileg azzal számoltam, hogy a Szár-hegyen, a hegyoldal egyik pincéjének 1975–76 körüli kimarkolásánál találhatták meg a két rézüstben elhelyezett, 41 darabos kincset. Nem sikerült olyan pincét azonosítanom, amelyet éppen akkortájt markoltak ki. Második munkahipotézisemet 2017 nyarán állítottam fel: római kori „labirintus” feltételezett rejtett bejáratát kerestem a Szár-hegy területén egy fontos tanúvallomás alapján. Ez a próbálkozásom sem hozott eredményt. 

10. Több százan nyújtottak segítő kezet Kusztor Szilveszter családjának

A rekorder szélforgók alkotójának halálhíre futótűzként terjedt. Nehéz helyzetbe került családja megsegítésére gyűjtés indult. A közösségi oldalon több százan fejezték ki együttérzésüket, segíteni akarásukat. Élénk színekben pompázó PET-palackok sora díszítette Kusztor Szilveszterék kerítését a Budai út és a Titeli utca sarkán. Az alkotások megosztották a fehérváriakat, leg­alább annyian dicsérték, mint ahányan bírálták. A PET-palackokból készült szélforgók messze földön ismertté tették az alkotót, aki több mint hat éve hódolt különleges szenvedélyének. Az utcafrontot díszítő, 33 méter hosszan felsorakozó palackokkal Kusztor Szilveszter felállította a legnagyobb darabszámú PET-palackból készült szélforgó hazai gyűjteményes rekordját, nem kevesebb mint 2222 darabbal.  December utolsó napjaiban a közösségi médián keresztül több ezren értesültek Kusztor Szilveszter haláláról, ahogy arról is, családja nehéz helyzetbe került. Keller Tamás és Pallagi Petra, a családfő egykori kollégái, barátai nem hagyták annyiban a dolgot, gyűjtést szerveztek a család megsegítésére.  Az összefogás ereje pedig akkor is csodákra volt képes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában