A közös munka alapjai

2022.12.06. 17:00

Milliárdokról döntenek majd a megyében

A Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórum 2022. december 6-án tartotta alakuló ülését a Megyeháza címertermében. Az eseményen nemcsak megyei vezetők voltak jelen, hanem egyéb, a foglalkoztatás szempontjából meghatározó szereplők is.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Fejér Megyei Önkormányzat a Fejér Megyei Kormányhivatallal konzorciumban sikeresen szerepelt a Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések című pályázati felhíváson, így 3,3 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült. 

A címerteremben kiderült, hogy a projekt konkrét célja, hogy a megyei szintű foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés keretében integrált, a megye egészére kiterjedő gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési stratégiát kidolgozva valósítson meg olyan foglalkoztatási programot, mely szolgáltatásaival és pénzügyi eszközeivel fenntartható módon járul hozzá a megye gazdaságának fejlődéséhez és a területi hátrányok csökkentéséhez.

Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Az alakuló ülést ez alkalommal Pálffy Károly vezette. A Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke elsőként megállapította, hogy a fórum a megjelent 25 fővel határozatképes, így ezt követően jegyzőkönyvvezetőt és hitelesítőket jelöltek ki és szavaztak meg. 

A címerteremben Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: – Ennek az alakuló ülésnek elsősorban az a feladata, hogy lefektesse és elfogadja a későbbi közös munka alapjait. Van még miről beszélni és egyrészt itt lehet fejlesztési forrásokról tárgyalni és előre tekintő programokat megvalósítani, másrészt egy összeszokott csapatról van szó, akik sikeresnek mondhatók már ezen a területen is.  

Mint az kiderült, a projekt két részből áll. A Fejér Megyei Kormányhivatal megvalósításában zajlik a munkaerőpiaci program, mely bértámogatási, mobilitási támogatási, vállalkozóvá válást elősegítő támogatásból és foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokból áll. Ezzel párhuzamosan a Fejér Megyei Önkormányzat megvalósításában zajlik a gazdaságfejlesztési programrész, melynek keretei között működik a Paktum Iroda, a Fejér Termék Program, a Befektetés-ösztönző szolgáltatás, valamint a társadalmi vállalkozásfejlesztés és a foglalkoztatást a vállalati oldalról elősegítő tevékenységek szervezése, melyekbe szolgáltatókat is bevonnak.

Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Ha minden jól alakul, a most alakuló fórumnak is köszönhetően a megye munkaerő-piaci diszfunkciói jelentősen csökkennek, a gazdaságfejlesztési aktivitás tudatosabbá válik, erősödik, a vonatkozó társadalmi együttműködések fokozódnak, a területi hátrányok pedig mérséklődnek. 

A 2016-ban induló és most újjáalakuló Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórum a rendelkezésére álló helyzetelemzésre és erőforrástérképekre alapozva felülvizsgálja Fejér megye foglalkoztatási stratégiáját, összhangban a Szent István Programmal és figyelembe véve az elmúlt évek munkaerőpiaci és gazdasági trendjeit. De természetesen folytatja és tovább fejleszti a Fejér Termék Programot, mentori szolgáltatással és piacra jutást segítő tevékenységgel támogatja a társadalmi vállalkozásokat és a szociális gazdaságot. 

A fórum és a projekt 2027. február 28-ig tart és összesen 2026 főt von be a munkaerő-piaci programokba. Ebből 213 fő inaktív személy lesz, s a program elhagyásának időpontjában foglalkoztatásban álló résztvevők száma – beleértve az önfoglalkoztatást is – várhatóan 1142 fő lesz.

Petrin László, Pálffy Károly és Szekfü Tibor is megszavazta az alakulóülés minden napirendi pontját.
Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Az alakulóülést egy együttműködési megállapodás aláírásával zárták a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában