Frissen Fejérből

2022.12.18. 19:05

Mézeskalács-házikó pályázat és mézessütemény-sütő verseny a szabadbattyáni falukarácsonyon

A hit, a remény és az öröm gyertyája után az adventi koszorú negyedik, szeretetet jelképező gyertyáját Szabó Ildikó polgármester gyújtotta meg vasárnap délután.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / FMH

Az első, gyertyákkal készített adventi koszorút 1839-ben Johann Hinrich Wichern (1808–1881) német evangélikus lelkész készítette. Minden nap gyújtott egy gyertyát az adventi koszorún, 20 piros gyertya jelölte a hétköznapokat, 4 fehér a vasárnapokat, így az adventi időszak 24 napos volt. Sokáig csak az evangélikusok ismerték az adventi koszorút, több mint egy évszázad elteltével lett hagyomány a katolikus egyházban is. Az adventi koszorú az 1930-as évekre lett igazán elterjedt, ehhez nagymértékben a virágkötők is hozzájárultak.

A kereszténység szimbolisztikája szerint az adventi koszorú Isten örök szeretetét jelképezi. A koszorún az örökzöld ágak a reményt és az életet szimbolizálják, a gyertyák pedig a növekvő fényt, és Jézus eljövetelének közeledtét.

Fotós: V. Varga József / FMH

Benépesült a Csíkvár téri rendezvénysátor a szabadbattyáni falukarácsonyon. A gyertyaagyújtást követően kihirdették a mézeskalács-házikó pályázat és a mézessütemény-sütő verseny eredményét. A mézeskalács-házikó pályázaton első helyezést ért el kompozíciójával Zhorela Tímea, megelőzve Tánczos Tiborné Andreát és Borostyán Imréné Ilonát. A mézessütemény-sütő versenyen Fejes Béláné Margit diadalmaskodott mézes krémesével, második lett Lendvai Regina, harmadik Berkiné Németh Mónika. Különdíjat kapott Birta Katalin és Csóka Györgyné.

Műsort adtak a meghitt, ünnepi délutánon a Móricz Zsigmond Művelődési Ház csoportjai: köztük elsőként a Pengetős Citeraegyüttes Balázs Lilla Enikő vezetésével. Hallejujah! – a Csíkvár Nyugdíjasklub kórusa Leonard Cohen klasszikusával zárta műsorát, szólót énekelt vezetőjük, Mátrai Magda. A Sárrét Néptáncegyüttes a szenteste hangulatát idézte táncjelenetével; vezetőjük, Kulcsár Imre áldott, békés karácsonyt kívánva búcsúzott a közönségtől.

Fotós: V. Varga József / FMH

A folytatásban azután színre lépett a Hókirálynő, Maxi Manó, Mini Manó és az akrobatikus kunsztokat is bemutató Tündér is – a zenés interaktív mesejáték a gyerekek kedvét szolgálta. A Dallamokon át című adventi koncerten Sihell Ferry és barátai – az Aroma együttes, Babai Norbi, Baby Gabi, Bitang Isti, Henna, Lini, Puska Patrícia és Sihell Vanessza – örökzöldekkel, karácsonyi dalokkal léptek színpadra.

Fotós: V. Varga József / FMH

A vendéglátáson jól fogyott a lángos, a zsíros kenyér, a forralt bor és a tea. A Cifrakert Óvoda Süni csoportja jótékonysági süteményvásárt tartott, a falukarácsonyon adományokat fogadtak a Jövőnk a falu Alapítvány javára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában