Évösszegző V. rész

2022.12.25. 08:00

Lovashuszárok a Giro-n, takarítás egy álomért, küzdelem a rákkal - Ezeket olvastátok a legtöbben májusban

Ismét elérkezett az év vége, mi pedig egy újabb eseménydús évet tudhatunk magunk mögött. Minden hónapra jutott valami izgalmas hír, történés, amelyekre nagyon sokan voltak kíváncsiak, most ezeket gyűjtjük egy csokorba. Íme 2022 legolvasottabb cikkei májusból!

feol.hu

Forrás: FMH-Archív / NN

1. Ilyen a magyar virtus! Martonvásári lovashuszárok kísérték a Giro mezőnyét

Amint arról portálunkon is beszámoltunk, nagyon sokan voltak élőben kíváncsiak a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyre Fejér megyében. A mezőny Székesfehérváron szakaszhajrát teljesített, a nézők, szurkolók mindenhol kitettek magukért. Nem túlzás azonban állítani, hogy Martonvásár térségében olyan élményt szerzett a mezőny, melyre a világ tévénézői is biztosan rácsodálkoztak. Felejthetetlen pillanatokat okozott a Szent László Huszáregyesület a kerékpáros verseny mezőnyének.

2. Rekordbírságot kaptak a Fejér megyei áruházak

Az élelmiszerárstop meghosszabbításával tovább tartottak a helyszíni ellenőrzések – közölte májusban az Innovációs és Technológiai Minisztériumra hivatkozva az MTI. A fogyasztóvédelmi szakemberek ellenőrzése során 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság 167 mulasztóra több mint 32 millió forint bírságot szabott ki. A legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. 

3. A tavaly visszavonult kézilabdázó, Tilinger Tamara mellrákkal küzd

Tilinger Tamara 2021. januárjában vonult vissza az aktív sporttól, s azonnal Svájcba, a kézilabda-edzőként is dolgozó párja mellé költözött. Azért belekóstolt a svájci élvonalba is, de a rövid visszatérés, néhány edzés után hamar rájött, elég volt számára a kézilabdából. Miután egy márciusi önellenőrzés közben figyelmes lett egy csomóra a bal mellében, azonnal orvoshoz fordult. A mammográfiai vizsgálatot követően egy héttel a nőgyógyász vett biopsziát, egy héttel később pedig kiderült, hogy a daganat rosszindulatú.

4. Van, aki nem videózni akar: a csókakői származású Fináncz Dominik életet mentett

A 21 éves Fináncz Dominik a szokásos módon rótta az utat a Margit hídon át egy májusi napon. Éppen a barátnőjével beszélgetett Budára tartó sétája során és bár eleddig mindig azt a felét kedvelte jobban, ahol a biciklisáv van, valami hirtelen ötlettől vezérelve átment a másik oldalra, és már messziről észrevette, hogy a vízirendőrség hajója megállt a híd alatt. Akkor még nem tudta, miért, ám hamar kiderült.

5. Már kapható, szedhető a szabadföldi eper Fejér megyében

„Premier” május 22-én az eperföldeken: beérett a szabadföldi szamóca, megkezdődtek a „szedd magad” akciók. A termés kevesebb volt a tavalyi­nál, de extra jó minőségű.

6. Mesebeli birodalom várja a gyerekeket Székesfehérvár főterén

A fennállásának jubileumi, 10. évfordulóját ünneplő Hetedhét Játékmúzeum és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ jóvoltából mesés játszótérré változott a belváros a gyereknapi hétvégén. Mondanunk sem kell, hogy hetedhét országra szóló vigasságra volt kilátás.

7. Elfogták a pálhalmai börtönből megszökött rabot, véget ért a hajsza

Ahogyan arról beszámoltunk, eljárást indított fogolyszökés bűntett elkövetésének gyanúja miatt Kovács Rajmund ellen, aki 2022. május 18-án ismeretlen helyre távozott. Egy nappal később BVOP közleménye szerint elfogták a munkáltatási helyét elhagyó rabot. 

8. A párjával együtt ugrott a pénteken elhunyt ejtőernyős

Akik látták a május 27-én délután bekövetkezett balesetet, azt mondták, a csoportosan, körülbelül 4000–4500 méteres magasságból végrehajtott ugrás során (az ugrócsoport tagja volt a végzetes napon a szerencsétlenül járt sportember felesége is) az úgynevezett főernyő nyílott rendellenesen, azzal kezdődött meg az az eseménysorozat, amely végzetes tragédiába torkollott. 

9. Néhány száz forintos „munkadíjból” teremtődik meg az úrhidai kisfiú vágyálma (videó)

Nagy-Lippai Bendegúz állhatatossága példaértékű lehet mindenki számára. Tízesztendősen is tudta, a nagy célokhoz nem vezetnek rövid utak. Példát szülei szolgáltatnak a kis vállalkozónak. Édesanyja, Lippai Kitti, apukájukkal, Nagy Tamással karöltve ugyanilyen hangyaszorgalommal navigálja az ötfős család életét. Bendegúznak volt egy nagy szerelme: a Lego, ami viszont költséges hobbi. Az alapdolgokra a szülők előteremtik a pénzt, de a Lego újság nem tartozik közéjük. Nagy álom a negyvenezer forintos sárga színű űrhajó. Fel volt adva a lecke, vajon mibe fogjon? 

10. Mediterrán kártevők miatt pusztulnak a tuják Fejérben

Nem valamiféle gyorsan terjedő fertőző betegség, hanem a mediterrán országokból behurcolt rovarkártevők miatt sárgulnak, pusztulnak a tuják országszerte. Mivel a rovarok a legyengült fákat támadják, kártételük ellen az örökzöldek jó karbantartásával, rendszeres locsolással és gyakori permetezéssel lehet védekezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában