Komplex módon érdemes tekinteni rájuk

2022.12.14. 16:00

Katica-robot bemutatót tartottak a soponyai iskolában

Mit keres egy robot olvasásórán? Hogyan segítik az iskolában a problémamegoldó gondolkodás fejlesztését a programozható Katica-robotok? A robotokkal való oktatás nem játék, hanem a tanulás új és izgalmas, egyben játékos formája.

V. Varga József

A robotokkal való oktatás a tanulás új és izgalmas, egyben játékos formája

Forrás: Az iskola

– A Zichy János Általános Iskola 3. osztályosai, tanítónőjük – Gécziné Lippai Erzsébet – vezetésével három éve tanulnak sakkozni, tanóráikon örömmel használják a Blue-Bot, Katica padlórobotokat. A napokban bemutatót tartottak társaiknak, hogy milyen ügyesen bánnak ezekkel az eszközökkel – tájékoztatta lapunkat Hollósi Lászlóné Anikó iskolaigazgató.

Forrás: Az iskola

A robotok már alsó tagozatban jól használhatók képességfejlesztő eszközként, kiválóan lehet tantárgyakba integrálni, pozitív hatással van a problémamegoldó képességre, vagy éppen az algoritmikus gondolkodás fejlesztésére. És mindemellett óriási motivációs erővel rendelkeznek. Támogatják a hagyományos frontális óra helyett az egyéni, páros vagy csoportmunkára építő tanulásszervezési megoldásokat, sőt, összetettebb projektmunka is megvalósítható a segítségükkel. Mivel az eszközhasználat a diákok közvetlen tevékenységét igényli, ezért a tanár szerepe a feladatok meghatározására és a végrehajtás eredményességének támogatására irányul. 

Forrás: Az iskola

– Az új Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben is megjelenik az algoritmikus gondolkodás fejlesztése, erre nagyon jó eszköz lehet a robotika. Konkrét tárgyi szinten ez jelenleg csak a digitális kultúra tantárgyban jelenik meg, de valójában oktatási robotokat használni nemcsak ezen az órán lehet, sokkal inkább komplex módon érdemes tekinteni rájuk: akár az algoritmikus, akár a problémamegoldó gondolkodást lehet fejleszteni általuk olvasás-, környezetismeret- vagy matematikaórán egyaránt – tette hozzá az iskolaigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában