Nem elég megnyomnod egy gombot...

2022.12.07. 14:00

Juhász-Reiter Mónika: „Gyalogolni mindenki tud, de nem így!”

Egy kortalan mozgásforma mentora. Bár sokan egy kézlegyintéssel elintézik, ha gyaloglásról van szó, mondván, hogy az nem igazi edzés. A Sárbogárd mellett élő Juhász-Reiter Mónikával beszélgetve azonban ez a kijelentés egy teljesen új megvilágításba került. Egy olyan edzésformát mutatott be számomra, amiről bevallom, ezidáig nem hallottam. Azt meg pláne nem tudtam, hogy egy megyei hölgy a kitalálója.

Kecskés Zoltán

Juhász-Reiter Mónika: Egy jól szabályozott ellenállással való helyes gyaloglás kivitelezéséhez rengeteg izmot kell egyszerre munkára fognod.

Fotó: Nagy Orsolya

Kezdjük mindjárt egy kis WALKenergie-történelemmel: honnan jön ez az edzésforma és mi is ez pontosan?

– Hazai megálmodója, a Velencei-tónál lakó Sümegi Bernadett, aki egy külföldi rendezvényen lett figyelmes a csoportos gyaloglásra. Mechanikus gyaloglógépen végzett csoportos, zenés fitnesz edzés, mely rengeteg pozitív tulajdonságával segít, hogy sokkal fittebbé, egészségesebbé és energikusabbá válhassanak a használói. Dióhéjban tehát: magával ragadó, szórakoztató, fogyasztó, frissítő és erősítő mozgásformáról beszélhetünk.

Akkor, ha jól értem ez gyakorlatilag egy futógépes gyaloglás. De mégis akkor miben különbözik más gépektől? 

– Egy ilyen gép nem elektromosan, hanem mechanikusan működik. Ahhoz, hogy mozgásba hozd, nem elég megnyomnod egy gombot, hanem megfeszített farizommal, el kell tolnod a lábad alatt a szalagot. A szalaghajtás ellenállással szabályozható, mely feladatonként más és más beállítást igényel. Egy jól szabályozott ellenállással való helyes gyaloglás kivitelezéséhez rengeteg izmot kell egyszerre munkára fognod, mely hosszú távon formás alsótest, és szép testtartás formájában visszaköszön majd. 

„Ahhoz, hogy mozgásba hozd a gépet, nem elég megnyomnod egy gombot...”

Hogyan csöppent ebbe a világba?

– Egy barátnőm vitt el anno egy órára és azt kell, hogy mondjam, szerelem volt első látásra. Egyszerűen imádtam az órákat az elejétől kezdve. A lendület a jó kedv és az ott felszabaduló energia mindig feltöltött. Ezt követően pedig a fejembe vettem, hogy egyszer szeretnék én is egy termet nyitni Dél-Fejérben. Ez volt az álmom, melyben a családom maximálisan támogatott.

Mit ad Önnek ez a sport, ez az életforma?

– Teljesen mindegy milyen a hangulatom, vagy mennyire vagyok fáradt, az edzések  után mindig tele vagyok energiával, és jó kedvvel. Nem utolsó sorban pedig, jó egy olyan csapat részese lenni, akiket a sport szeretete hozott össze és egy egységként tudnak működni.

Kiknek ajánlaná ezt a mozgásformát?

– Nem korhatárhoz kötött, hisz gyalogolni mindenki tud. Az órákon a fiatalabb és az idősebb korosztály is részt vehet. Nem terheli a szívet, ízületeket. Az edzés az ellenállás gomb használatával minden résztvevőnek aktuális edzettségi szintjéhez igazítható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában