Egyáltalán nem mindegy, mennyit kell a szülőknek fizetniük

2022.12.17. 11:50

Jó hír: közel kétezer gyermek továbbra is ingyen étkezhet a fehérvári intézményekben

A mostani, egyre emelkedő megélhetési költségek mellett egyáltalán nem mindegy, hogy a bölcsis, ovis, illetve iskolás gyermekek közül nagyon sokan ingyen, vagy jelentős kedvezményekkel étkezhetnek a fehérvári intézményekben. A részletekről a feol érdeklődésére az önkormányzat adott részletes tájékoztatást.

Házi Péter

20210909 Kaposvár Ebéd a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Amint a feol érdeklődésére a fehérvári önkormányzat kommunikációs irodája kifejtette: Székesfehérvár önkormányzata mintegy 8800 gyermeket étkeztet az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban, valamint az állami fenntartású iskolákban. A nevelési és oktatási intézményekben eltérő szabályozások érvényesek az étkeztetési térítési díjakra, illetve az azok alóli részleges vagy teljes mentességre. 

Bölcsődék és óvodák esetében vagy teljes árú vagy ingyenes ellátás biztosítható, míg az iskolák esetében ingyenesség, illetve a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők számára 50 százalékos kedvezmény adható. A harmadik eshetőség pedig a teljes árú étkezés.

A mintegy 8800 gyermek 21 százaléka ingyenesen étkezik, 27 százalékuk 50 százalékos kedvezményben részesül és a fennmaradó 52 százalék szülői fizetnek teljes díjat.

A belső arányokat tekintve fontos kiemelni: a bölcsődés és óvodás gyermekek 2/3-a jogosult az ingyenes étkeztetésre, és a fennmaradó 1/3 fizet érte díjat. Összesen a napi igénybevétel adatai alapján 2300 gyermekről beszélünk ezen intézményrendszer keretében.

Az iskolások 3 százaléka ingyenesen, 36 százalék féláron, 61 százalék pedig a teljes díjat megfizetve étkezik az intézményekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában