Arcanum

2022.12.07. 21:00

Fejér megye évfordulós emlékei

HORVÁTH-BUTHY LILLA

„Foga van” 
A népi szokás úgy tartja, ha Ambrus napján foga van az időnek, kezdődhetnek a vágások. Ma, december 7-én, Ambrus napját köszöntjük és akik a régi szokás alapján ma vágják le a hízót, nem panaszkodhatnak az időre, mert valóban foga van – írta a lap 1962-ben.

Mindent és mindenütt 
Fejér megyében a Közúti Igazgatóság saját gépi eszközei­vel felkészült a téli időjárásra – írtuk 1972. december 7-én. Ebben maga mögött kell érezze a közlekedők megértését és segítségét is. A megyében lévő 7 hómaró, 52 hótoló gépkocsi és 36 síkosságvédelmet szolgáló eszköz egy időben nem tud mindent és mindenütt megoldani.

Kodály ünneplése 
Méltó nyitánya volt a székesfehérvári Kodály Zoltán-emlék­ napoknak a Fekete Sas Patika­múzeumban bemutatott doku­mentumkiállítás. Az István király Múzeum és a helyi zeneiskola munkatársai által összeállított gyűjtemény szép példája az ízléses, kamaraméretű szemléltetésnek. Mindkét oldalon tömegeket felvonultató, ragyogó hangversenyt rendezett Fehérvár városa. A 8-10 éves iskolásoktól kezdve a harminc-negyven éve éneklő kórustagokig, csaknem ezer ember vallotta meg a színpadon a zene iránti rajongását, vállalta Kodály Zoltán örökségét. A kórushangverseny iránti lelkes érdeklődés után kissé lehangoló volt látni a gyéren benépesült nézőteret a Pécsi Balett vendég­fellépésén. Pedig, ha némely részletében vitatható volt is az együttes produkció­ja, mint minden igazi kísérlet, épp az új lehetőségek kutatása miatt érdemelt figyelmet – állt a Kodály-ünnep összefoglalója 1982-ben a hírlap hasábjain.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában