Sütiverseny

2022.12.21. 11:00

Édes kihívás az alsószentiváni faluünnepen

„Harang csendül, / Ének zendül, / Messze zsong a hálaének, / Az én kedves kis falumban / Karácsonykor / Magába száll minden lélek.” – hangzik Ady Endre Karácsony című versének egy részlete. Ebben a lelkületben zajlott az alsószentiváni falukarácsony, melynek keretében sütiverseny is szerepelt a programban.

Kecskés Zoltán

A zsűri értékelése alapján a legjobb karácsonyi sütemények egy asztalon.

Fotó: Nagy Orsolya

Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: pezsgett az élet a mögöttünk hagyott hétvégén is Alsószentivánon, ahol a művelődési házban igazi piaci kínálat és hangulat fogadott mindenkit.

A szervezők karácsonyi műsorral, kézműves-foglalkozással, meleg étellel és itallal ajándékozták meg a kicsiket és nagyokat, az Alsószentiván Községért Egyesület pedig sütiversennyel lepte meg az érdeklődőket. A különféle finomságok egyenesen rabul ejtették nemcsak a zsűri, de a kóstolók ízlelőbimbóit is. Pongrácz József (diós-mákos kalács), Vargáné Agócs Martina (málnás-mézes), valamint Lak Józsefné (zserbó) és Nagyné Madarasi Rozália (havas háztető) finomságai vitték a prímet, a készítők értékes és hasznos konyhai eszközökkel is gazdagabbak lettek. A versenyt követően sikerült megszólaltatnunk Vargáné Agócs Martinát, aki málnás-mézes édességével került a legjobbak közé.

– Pár éve kezdődtek ezek a közösségkovácsoló rendezvények (fotó-, rajz- és sütiverseny), amelyeken kisebb megszakításokkal mindig részt veszünk, és ezek igazi családi programok is egyben – mondta Vargáné lapunknak. Elárulta, hogy a málnás-mézes sütemény édesanyja receptje nyomán készült, dekoratívra és egyben igazi ízbombára sikeredett. Megköszönte az Alsószentiván Községért Egyesületnek, hogy ezekkel az eseményekkel egy kis színt visznek az itt élők minden napjaikba.

Vargáné Agócs Martina családjával a faluünnepen.
Forrás: Interjúalany

Természetesen a közeledő ünnep mellett sem mehettünk el szó nélkül.

–  A karácsonyt mindig családi körben töltjük, ilyenkor együtt sütünk, főzünk. A család apraja-nagyja együtt készül, és a hagyományoktól eltérő ételeket főzünk. Nekünk megvan a saját „hagyományos” ünnepi étlapunk, igyekszünk mindenkinek a kedvencét elkészíteni, így ezáltal elég színes. Pár eleme: tyúkhúsleves, töltött tyúk, rántott hús, fasírozott, gombás hús, franciasaláta, rizs, burgonya. A változatosság gyönyörködtet, ahogy szokták mondani, mert ilyenkor nyolcan ülünk szenteste az asztalhoz. A sütemény minden évben más. Idén a kozáksapkára, a mézeskalácsra és a fagyiszeletre esett a választás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában