Frissen Fejérből

2022.12.16. 20:18

Csillagszórós koraest Dinnyésen (videó, galéria)

Csillagszórós, gyertyafényes falukarácsonyra várták a helyieket és az arra járókat pénteken késő délután a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző és Turisztikai Központban.

Tihanyi Tamás

Vasárnap már a negyedik gyertya is meggyullad az adventi koszorún

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A Szent György templom szomszédágában, a kúria előterében Szabóné Schneider Anikó, Gárdony dinnyési városrészének önkormányzati képviselője köszöntötte az esemény résztvevőit, közöttük Tóth István polgármestert, aki meggyújtotta az adventi gyertyákat.   

A legkisebbek elevenítették fel a kereszténység születésének időszakát 
Forrás: Tihanyi Tamás / FMH

– Sokan még az utolsó ajándékok beszerzésén fáradoznak, a háziasszonyok fejében pedig lassan összeáll az ünnepi menü – mondta a képviselő. – Készülünk tehát, s nem csak otthonainkat, s majd a karácsonyfát díszítjük fel, hanem ahogy telnek a napok, szépen lassan ünneplőbe öltöztetjük a szívünket is. Valójában ez az, amitől igazi ünnep lesz az ünnep, az egymás iránt érzett szeretet az, ami értelmet ad a rengeteg fáradozásnak és előkészületnek. 

Szabóné Schneider Anikó köszöntőjében emlékeket idézett a múltból, amelyek – amint fogalmazott – kézen fogják és visszavezetik gyermekkora karácsonyaihoz.  

 Az Iglice Népdalkör varázsolt ünnepi hangulatot a templomkertbe
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH

– Látom magam előtt az apukámat az egy évben csak egyszer viselt szövetkabátjában, ahogy esti sétánkon átszellemült arccal mesél az ő gyermekkori karácsonyairól, szinte hallom, ahogy a frissen hullott hó ropog a talpunk alatt, ahogy a templomba sétálunk. Látom drága nagymamámat, amint finom kezeivel villámgyorsan kötözi a szaloncukrot, ami aztán a mi kezeinkben még azelőtt összegabalyodott, hogy feltehettük volna a fára. Látom magamat és az öcsémet, ahogy egymás mellett állva éneklünk a karácsonyfa előtt. Érzem a békét és a nyugalmat, ami minden évben december 24-én megszállt és megszépített mindent. Ha rohanó hétköznapjainkban nem is, legalább karácsonykor vegyük észre, hogy az élet minden nehézsége ellenére és azokkal együtt is szép, és örüljünk annak, hogy élünk, együtt vagyunk, szeretve vagyunk!  

    

A falukarácsonyt a Dinnyési Csicsergő Óvoda kis előadóművészeinek, majd az Iglice Népdalkör egy egészen más korosztályt képviselő tagjainak műsora tette idén is emlékezetessé. A közös éneklés után kínálták a forralt bort, a teát, a zsíros kenyeret, a mézeskalácsot, miközben a gyerekek csillagszórókkal rajzoltak álmokat a hűvösödő levegőbe.   

 

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában