Szentmise

2022.12.03. 16:01

Csángó ének szállt a Ciszterci templom falai között (videó)

Szombaton reggel csángó misét tartottak a Ciszterci Templomban a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület támogatásával.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen Nyisztor Ilona és énekegyüttese léptek fel. Természetesen, ahogy illik, az elmaradhatatlan és gyönyörű csángó népviseletben jelentek meg egytől egyig. A mise nem is kezdődhetett volna mással, mint egy szép csángó énekkel.

Nyisztor Ilona és énekegyüttese Mária dalokat és gregorián énekeket énekeltek. Szépen csengő hangjuk betöltötte a teret.

– Nekünk otthon nincs ilyen lehetőségünk, hogy magyar nyelvű misét hallgassunk. Nagyon jól esett, hogy az énekeink el tudtuk énekelni, újra együtt. Az külön örömmel töltötte el, amikor láttuk a híveket, milyen boldogok voltak, hogy hallhattak minket – meséli Ilona hatalmas örömmel.

Sajnos otthon nincs ilyen lehetőségük. Bákóba kell utazniuk, ha magyar nyelvű misét szeretnének hallani, ami nincs közel a faluhoz.

– Otthon csak a román miséken veszünk részt. Igaz, tavaly január óta ugyan megengedték, hogy havonta egyszer, egy magyar misét lehessen tartani, de azért Bákóba kell utazni. Ez nagyon megterhelő a távolság miatt, az utazás egy egész napot igénybe vesz.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A perselypénzt a Pusztinai Magyar Háznak ajánlották fel, mindemellett Brückner Ákos Előd atya egy nagyon kedves “szeretetcsomaggal” is készült a vendégeknek. Az ajándékcsomagban sok minden lapult: szaloncukor, füzetek gyerekeknek, karácsonyi köszöntők és egyházmegyei füzetek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában