Már a méter sem mértékegység?

2022.12.13. 15:00

Becsaphatnak minket a tűzifával

Aki régóta fával tüzel, az tudja, hogy a mázsára vett, meg a kalodában, hálóban vásárolt, esetleg mérlegjeggyel érkező téli tüzelő valós és hasznos mennyisége minimum kétséges.

Palocsai Jenő

Ne engedjük, hogy így tegye le a fuvaros az erdei méterben vásárolt tűzifát

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Van úgy, hogy a mázsára vett áru csupa víz, megtörténhet, hogy a kaloda belső részén minimum laza a rakat, és persze az sem ritka, hogy a mázsaház által kinyomtatott mérlegjegy valós ugyan és a sofőr testtömegével sem trükköztek, de mégis-mégis, nem teljesen véletlenül, leesett útközben pár rönk, kugli, hasáb a kocsiról. Ezért is preferálják a sok fát vásárló háztulajdonosok az erdei méterben vett fát. A szállító kocsi mérete adott, és ha az oldalán felállított rakoncákkal sem rakoncátlankodnak, akkor az a fa jó esetben pont annyi, mint kellene. Ha lerakodik a sofőr az udvarunkon, amikor nem vagyunk otthon, akkor sincs gond, mert ugyanúgy teszi le, mint ahogy a kocsin volt, vagyis ki lehet köbölni, hogy úgy mégis hány méter, értsd erdei köbméter fát kaptunk? 

Azonban most, amikor a faárak is az egekben vannak és azok is fával akarnak tüzelni, akik sosem szoktak, új trükköt vethetnek be a fuvarosok nem túl tisztességes képviselői. Azt mondják, hogy nem volt idejük, és emiatt csak leszórták a rönköket az udvaron. A szociális fát szállítók is gyakran élnek ezzel a módszerrel, így a vevő, vagyis az önkormányzat sosem tudja meg, hogy hány erdei méter fát kapott, és hogy hány forinttal károsították meg?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában