Már méltó a megemlékezéshez

2022.12.07. 17:00

Átadták a felújított ravatalozót Bakonycsernyén (galériával)

Kígyóztak a sorok szerda kora délután a temető felé, ám a szokásostól eltérően nem szomorúság töltötte el a Bercsényi utcán járók lelkét, hanem öröm, ugyanis nemrégiben elkészült a ravatalozó épület felújítása és december 7-én, délután egykor kezdődött az átadó ünnepség.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az eseményen elsőként Turi Balázs beszélt a szép számban érkező hallgatóságnak. A polgármester elmondta: -Nemrég átadtuk a felújított óvodát és bölcsődét, most pedig a szintén felújított ravatalozót. Reményeink szerint ez egy üzenet az embereknek, hogy lássák, településünkön a bölcsőtől a sírig mindenki fontos számunkra. Nem feledhetjük el, hogy halandók vagyunk, de ezt tanultuk, ha a búzaszem nem hull a földbe és nem hal meg, akkor egyedül marad. Ha a föld alá kerül, akkor sok termés lesz belőle. Ez a meggyőződés vezérelt minket, amikor belevágtunk a ravatalozó felújításába.

Mint megtudtuk, a felújításhoz szükséges volt egy komolyabb pályázati forrásra, amit végül a Magyar Falu Program biztosított is. A leadáshoz képest alig egy hónappal később, 2022. márciusában kapták meg a támogatói döntést. Az így érkező is 28.5 millió forintnak köszönhetően elkészült egy, a gyászoló családok, rokonságuk, számára Igen hasznos előtető elkészült, emellett az egész épület új cserépfedést kapott. Megújultak a mellékhelyiségek is, és a szerszámtárolót is modernizálták. A mostani fejlesztés részeként egy új, kétszemélyes kegyeleti hűtő is helyet kapott a ravatalozóban.

A nagyközség vezetője kiemelte beszédében: -Köszönöm a képviselőtársaimnak is a támogatást és atz 1.1 millió forintos önrész biztosítását. Ez alkalommal is egység volt közöttük, így kijelenthetem, hogy soha nem volt kérdés, hogy miért vállalunk fel olyan valamit, ami igazából folyamatosan veszteséget hoz, mert ezen a helyen, ahol most állunk nincs költségvetés, nincs bevétel és kiadás, de nincs profit sem, csak veszteség van. Veszteség, mert minden emberért kár.

Ünnepi beszédet mondott Törő Gábor is. A térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: -Mindannyiunk számára rendkívül fontos, hogy egy családtagot, egy barátot tisztességgel el tudjunk temetni. Márpedig, ha tisztességgel akarjuk ezt tenni, akkor ezért a közösségnek tenni kell. Kell, hogy méltó körülményeket álmodjunk, majd terveztessünk meg. És ha megvalósul, mint itt Bakonycsernyén, akkor ezzel a közösség is meg tudja mutatni önnön erejét és ily módon elérhető az, hogy úgy jöhessünk ki ide, mint egy virágoskertbe.

A beszédek között az Örömhír kórus énekelt és Hagymási Kriszta mondott verset. A polgármester megköszönte a helyi vadásztársaságnak a temetőkerítés építésével kapcsolatos elhivatottságukat, majd a nagyközség felekezeteinek vezetői megáldották az új ravatalozót. Az eseményt egy emlékfa ültetése és egy közösen elfogyasztott forró tea zárta az egyre hűlő időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában