Idén is Kulcson szervezték meg a megyei szakmai napot

2022.12.08. 20:30

Állatorvosi konferencia a kulcsi hatok tiszteletére

Az állatorvos-társadalom ismét Kulcson találkozott, immár a hetedik alakalommal, december 7-én, szerdán a XX. Fejér Megyei Állatorvosi Napon.

TÖRÖK TÍMEA / duol.hu

Fotó: Laczkó Izabella / DUOL

A konferenciára a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány, Kulcs Községi Önkormányzat, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete hívta meg a vendégeket a múlt századi tudós állatorvos-professzorokra emlékezve.

Ugyanis hat világhírű állatorvos-professzornak is jelentős kulcsi kötődése volt: dr. Hutyra Ferenc, dr. Jármai Károly, dr. Kotlán Sándor, dr. Guoth György Endre, továbbá dr. Marcis Árpád és dr. Szepeshelyi Andor. Őket ma a „kulcsi hatok” néven tartja nyilván a közvélemény. Velük hatalmas szellemi tőke érkezett a múlt században az akkori Kulcspuszta településre. Építettek utat és templomot, ápolták a kikötőt, mindegyikük megépítette saját házát, széles körű társadalmi életet éltek.

Munkásságuk mind Kulcs számára, mind az állatorvos-társadalom számára feledhetetlen. Ezért L. Simon László kezdeményezte – aki akkoriban a térség országgyűlési képviselője volt – nyolc évvel ezelőtt egy szoborpark kialakítását a neves professzorokról készült alkotásokkal. A település önkormányzata támogatta a köztéri műalkotások felállítását, így évente újabb és újabb szobrot avattak a Kulcson megrendezett állatorvosi napon. A Hatok terét az elmúlt évben adták át teljes egészében.

Az idei szakmai találkozó dr. Hegyi Kinga megyei főállatorvos, levezető elnök megnyitójával kezdődött.

Fotós: Laczkó Izabella / DUOL


A köszöntők sorát dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főispánja távolléte miatt dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója kezdte. Beszédében kifejtette az állatorvoslás iránti elismerését és nagyrabecsülését. 

Majd L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója folytatta a köszöntők sorát. A többi között reményét fejezte ki egy olyan összefoglaló kötet kiadásával kapcsolatban, amely a kulcsi hatok elnevezésű tudós állatorvosokról szól majd. 

Végül a vendéglátó település polgármestere, Jobb Gyula üdvözölte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy a hét évvel ezelőtt közösen eltervezett projekt megvalósult és a település olyan látványossággal gazdagodott, mint a Hatok tere, ahol a tudós állatorvos-professzorok szobrai vannak kiállítva. A továbbiakban a polgármester kedves szavakkal emlékezett meg dr. Oberrecht Kornélról, aki ez év nyarán hunyt el. Sok kitüntetése mellett a település díszpolgári címével is elismert állatorvos a falu közéletében végzett áldozatos munkájával is jelentőset alkotott. 

Ezt követően a kulcsi Fekete István Általános Iskola diákjainak zenés műsorát tekinthették meg a jelenlévők. 

A szakmai programban elsőként prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora tartott előadást A modellváltás tapasztalatai az egyetemünkön címmel. Majd dr. Bognár Lajos Az állategészségügy helyzete hazánkban témában beszélt a jelenlévőknek. Őt követte dr. Végh Ákos Az állatorvosi praxis változásai napjainkban című prezentációja. 

Az évek óta megrendezett emléknapon már szokásossá vált verselésre is sor került dr. Merész Lajos nagyszerű előadásában. Végül a szakmai program zárásaként kitüntetéseket adtak át. Elsőként a dr. Lancz Endre-életműdíjat adták át dr. Gombos Zoltánnak. Az Év állatorvosi díját dr. Végh Ákos, az Év állat­egészségügyért díját Gesztesi Tamásné vehette át. 

A rendezvény végén a résztvevők a kulcsi Hatok terén koszorúztak és tisztelegtek a tudós állatorvosok emléke előtt. Majd a XX. Fejér Megyei Állatorvosi Nap programja fogadással fejeződött be.

Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában