Teljes málházattal érkezett

2022.12.19. 21:00

A profik és az önkéntesek is gazdagodtak egy kiváló autóval (galériával)

Gyors, de mégis ünnepélyes keretek között adták át a móri önkormányzati tűzoltóságnak azt a tűzoltóautót, melyet Traunstein városa ajánlott fel. A részletekről Czupár Norbertet, a Móri Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokát kérdeztük.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

Hogyan jutott önökhöz az autó?

Traunstein lakói jó baráti viszonyt ápolnak egy zirci alapítvánnyal és éppen a szóban forgó alapítvány tette fel a közösségi oldalra azt a hírt, hogy lehetőség lenne tűzoltóautót, illetve egyéb, tűzoltással kapcsolatos felszereléseket kapni Németországból. Mint megtudtuk, két tűzoltóautó és egy utánfutónyi felszerelés volt a felajánlás és én természetesen jelentkeztem erre a lehetőségre. Az első körön átmentünk, vagyis kiválasztottak minket aztán meg kellett jelennem Zircen. Ott voltak a német kollégák, akikkel beszélgettünk és másnap közölték, hogy mi vagyunk a szerencsések, vagyis mi kapjuk az autót.

Milyen műszaki paraméterekkel rendelkezik az autó és mi lesz a jövőben a feladata?

Ez egy Iveco Magirus nagyon kevés kilométerrel, nagyon jó műszaki állapotban. Gyakorlatilag a feszítővágó berendezés kivételével teljes málházattal érkezett az autó, melyről azt érdemes tudni, hogy duplafülkés, nyolc személyes teherautó, melynek 2500 liter víz fér a saját tartályába és és összkerékmeghajtással is rendelkezik. A jövőben az lesz a feladata, hogy váltja az eddig szolgáló IFA-t, pontosabban kettős feladatot lát majd el, ugyanis a helyi önkéntes tűzoltó egyesületnek ez lesz az első szere, nekünk, vagyis az önkormányzati tűzoltóknak pedig a tartalék szere.
 


Felmerül a kérdés, hogy mi lesz az IFA sorsa?

Igen fontos feltétele volt annak, hogy ezt az autót megkapjuk. Az adományozók mindenképpen ragaszkodtak ahhoz, hogy ha nekünk van egy ennél régebbi technikánk, azt át kell ajándékozni egy olyan egyesületnek, akinek nincs. Mi fel is ajánlottuk egy működő tűzoltó egyesületnek, egyeztetve a megyei igazgatósággal, ám a kiszemeltek nem vállalták, mondván, hogy ők nem tudják, illetve akarják fenntartani. Akkor úgy döntött Kosárszki József, Nagyveleg polgármestere, hogy a Mór melletti településen újra életre keltik a tűzoltó egyesületet, ezért Nagyveleg az IFA új várományosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában