Gyász

2022.12.21. 16:00

A két ünnep között temetik a Nemzeti Botanikus Kert korábbi vezetőjét

December 14-én, 85 éves korában elhunyt Kereszty Zoltán, a Nemzeti Botanikus Kert korábbi vezetője. Gyászjelentését a napokban tette közzé Vál Önkormányzata. Az intézet tudományos főmunkatársa évtizedek óta Válon élt a családjával.

Borsányi Bea

Forrás: Pexels.com

A greenfo.hu így emlékezik róla: „Kereszty Zoltán 1937-ben született Szolnokon. Budapesten, 1961-ben, az ELTE TTK biológia-kémia szakán diplomázott. 1975. decemberében Ujvárosi Miklós, a Botanikus Kert akkori vezetőjének hívására került Válról, az akkor már 4 gyermekes tanár a Botanikus Kertbe. 1976-1995-ig a Rendszertani gyűjtemény kurátora, 1991-től 2002-es nyugdíjazásáig a Botanikus Kert vezetője volt.

Szakmai munkássága kiterjedt a florisztikai és fenológiai megfigyelésekre is. 1995-ben hittanári diplomát szerzett, amely botanikus kerti tevékenységének másik irányát alapozta meg. A Jeruzsálemi Botanikus Kerttel kialakított szakmai együttműködés segítségével Botanikus Kertünkben a Szentföld növényeiből bemutatót alakított ki, majd 1998-ban megjelent a bibliai növényeit tárgyaló tudományos-ismeretterjesztő könyve „Nézzétek a mező liliomait…” címmel.”

Kereszty Zoltán hosszú éveken át biológiát is tanított a váli általános iskolában, ahol sokan jó szívvel emlékeznek rá. Egyik lánya ma is Válon él. Hamvait december 29-én Budapesten a Magyar Szentek Templomában 14 órakor kezdődő engesztelő szentmise után az altemplomban helyezik örök nyugalomra.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában