Megemlékezés

2022.11.25. 15:00

Vukovár ostromára emlékeztek Székesfehérváron

A délszláv háborúban nagy veszteségeket elszenvedett horvátországi Vukovár áldozataira emlékeztek koszorúzással Székesfehérváron.

Gyimóthy Levente

Fotó: Dömsödi Richárd

A megemlékezésen részt vettek a Székesfehérvár Helyőrségben diszlokáló Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ-MNDC) rangidős elöljárói. A horvát kontingens nevében Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok; szlovák részről helyettese, Tibor Králik dandártábornok, valamint magyar részről Siposs Ernő Péter dandártábornok, törzsfőnök a székesfehérvári Szentlélek katonai temetőben rótták le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt.

Fotós: Dömsödi Richárd

  Rajtuk kívül Székesfehérvár Helyőrség részéről a megemlékezésen Wenzdorfer Zoltán alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred helyőrségtámogató parancsnoksága parancsnoka, valamint Németh Sándor őrnagy, a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század parancsnoka vettek részt.
   Az eseményen jelen volt delegációjával dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.
   Az emléknapot a Szent Imre templomban horvát nyelvű szentmisével zárták.
   A vukovári csatát a szembenálló felek 1991 augusztusa és novembere közt vívták. A várost a Jugoszláv Néphadsereg és a különféle paramilitáris szerb erők vették ostrom alá. A horvátok, szerbek és sok magyar által is lakott Vukovárt a Horvát Nemzeti Gárda körülbelül 1800 könnyű fegyverzetű katonája, valamint civil önkéntesek védték a JNA 36 ezer katonája és nehézfegyverzetű szerb harcosai ellen. A második világháború óta ez az ütközet számított Európa legpusztítóbb és leghosszabb hadi mozzanatának: az egykori barokk város 87 napos ostromának több száz katona és civil esett áldozatául.

Fotós: Dömsödi Richárd

   Amikor a város november 18-án elesett, majd központjának utolsó védőit is bekerítették, a szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le és 31 ezer polgári lakost deportáltak a városból, illetve környékéről. A település etnikai tisztogatás keretén belül a Krajinai Szerb Köztársaság részévé vált. A háborús napokat máig nehezen kihevert Vukovár csak 1997-ben került vissza horvát fennhatóság alá.
    November 18-a Horvátországban a Horvát Honvédő Háború, valamint a vukovari ostrom és a škabrnjai mészárlás áldozataira történő megemlékezés napjává vált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában