Három záportározót is szeretnének kialakítani

2022.11.23. 15:30

Vízmegtartó fejlesztések Úrhidán

Úrhidán a falu fekvéséből adódóan nagy károkat okozhatnak a záporok és villámárvizek. Az önkormányzat azon munkálkodik, hogy átgondolt fejlesztésekkel ezeket - amennyire lehet - megelőzze, és egyúttal a vizet is minél tovább visszatartsa a száraz időszakokra gondolva.

Házi Péter

A hétvégén az úrhidai önkormányzat és a Zöldellő Sárrét Egyesület által szervezett, „A vízmegtartás gyakorlati lehetőségei – szemléletformáló előadás és bemutató” rendezvényen Bognár József polgármester elmondta: hamarosan befejeződik a település „gerincét” jelentő Kossuth utca tömegközlekedéssel érintett teljes szakaszának felújítása, csapadékvíz-elvezetése, valamint a gyalogosok számára biztonságos járda is épült. A 15 éve kezdődött, több támogatott projektből és önkormányzati forrásból is finanszírozott fejlesztés nagyban javította Úrhida csapadékvíz-elvezetését.

Úrhidán, a falu domborzati viszonyaiból és beépítettségéből adódóan sajnos sok komoly vízkár történt az elmúlt években egy-egy heves zápor után. A település egyik kritikus része a Sárszentmihály külterületével határos sáv, ahova záporok esetén könnyen „be tudnak törni” a vizek, és a szűk, rossz lefolyású Petőfi utcán komoly károkat tudnak okozni az itt lakóknak.

Az önkormányzat azonban felismerte, hogy ebből az adottságból előnyt is lehet kovácsolni vízmegtartó fejlesztésekkel, melyek a lezúduló vizet minél tovább biztonságosan megtartják, megfelelően szikkasztják és elvezetik. Az így felfogott esővíz még sokáig szolgálhatja a település növényzetének vízutánpótlását. Az említett, Petőfi utca melletti területen például lehetőség lenne három, egyenként 800 m3-es záportározó kialakítására, ami lassan szikkasztana, illetve szabályozott lefolyást engedne a csapadékvíznek – mondta Bognár József.

A bejárással egybekötött rendezvényen Varga Gábor a Gaja Környezetvédő Egyesülettől szemléletes bemutatót tartott – mini víztisztító berendezést épített –, és elmondta: sajnos a közhiedelemmel ellentétben nem vagyunk a „vizek országa”, és mind települési, mind egyéni szinten mindent meg kell tenni, hogy a beérkező vizet ne folyassuk el azonnal, hanem minél tovább hasznosítsuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában