Könyvbemutató

2022.11.24. 20:00

Történelmi kalauz a Vértesben elesett huszárok sírjaihoz (galéria)

Szebenyi István Sírjaink hol domborulnak címmel megjelent harmadik kötete, amely leginkább talán történelmi kalauznak tekinthető a Vértesben elesett huszárok sírjaihoz, a napokban jelent meg. A könyvet csütörtök délután Kőhányáson mutatták be.

Borsányi Bea

"A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve a Vértest övező erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányos-pusztán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak csupán arról, hogy a huszárság itt fejezte be a haza védelmében utolsó hősies harcait…” – hangzott el a bemutatón. A könyvet Ruszin-Szendi Romolusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka méltatta és Ádám Barnabás, ezredes, a Honvéd Huszár Díszegység parancsnoka mutatta be a hallgatóságnak a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központban. Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke, aki évtizedek óta foglalkozik hadisírgondozással, immár harmadik kötetében foglalkozik az 1. huszárhadosztály Vértes-beli harcaival, ám míg a korábbi két mű – Az utolsó töltényig, illetve Vértes a huszárok Doberdója – inkább a történelmi eseményekre koncentrált, addig a most megjelent kötet, ahogy a szerző fogalmazott, történelmi kalauznak tekinthető.

 

A Sírjaink hol domborulnak című műben sorra veszi azokat a településeket, ahol harcok folytak 1945 tavaszán és amelyek sok magyar huszár végső nyughelyévé is váltak egyben. A kötet többek között név és rang szerint fel is sorolja az egyes helyeken elesett katonákat. A könyvet Radisics Milán természetfotós gyönyörű, albumba illő, a Vértesi harcok helyszínein készült képei illusztrálják, mégpedig gazdagon. A helyszínek mellett az olvasó megismerheti néhány, a huszárhadosztályban harcoló katona egyéni történetét is. 

Az esemény végén az egybegyűltek a kőhányási temető huszár parcellájában mécsesek gyújtása mellett hajtottak fejet a hazáért életüket áldozó hősök előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában