Paradigmaváltás előtt áll a víziközmű-szektor

2022.11.23. 19:00

Székesfehérváron tanácskoznak a víziközmű-szolgáltató cégek vezetői

Két napon át tanácskoznak Székesfehérváron a hazai víziközmű-szolgáltató cégek vezetői. A Fejérvíz Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség által szervezett igazgatói értekezleten szeretnék felhívni a figyelmet a víziközmű-ágazat problémáira és azok megoldási lehetőségeire.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Igazgatói tanácskozásra hívta az ország víziközmű-szolgáltatóinak vezetőit a Fejérvíz Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség. A kétnapos eseményen szó lesz az energiaválság okozta nehéz gazdasági helyzet megoldásának lehetőségeiről, a szakemberképzés hiányának megoldásáról és a fejlődés lehetőségeiről is. A megnyitón elsőként Laczi Péter, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

– Ebben a gazdasági helyzetben különösen nagy jelentősége van ennek a konferenciának. Fontos bízni abban, hogy lesz megoldás ebben az önkormányzatok számára is kilátástalannak tűnő helyzetben. Azt gondolom, paradigmaváltó időszakban vagyunk. A napi problémák megoldása folyamatos figyelmet igényel az egész ágazattól, így viszont alig marad időnk arra, hogy a fejlődésre koncentráljunk. Ha viszont nincs fejlődés, akkor nemhogy egy helyben toporgunk, hanem visszafejlődünk. – vázolta a víziközmű-társaságok jelenlegi helyzetét, kihívásait Laczi Péter. Kiemelte, a követendő irány meghatározásához fel kell tenni bizonyos kérdéseket: Meddig lesznek lojálisak a dolgozók? Milyen perspektívák ajánlásával lehet megtartani a kulcsembereket? Hogyan lehet fenntartani a fizetőképességet?

– Véleményem szerint ott tartunk, hogy a napi működés fenntartása, az ellátásbiztonság került veszélybe. Nekünk, legfelsőbb vezetőknek, reagálnunk kell a változásra. A szükséges anyagi fedezet biztosítása nem lehet opcionális megoldás, ez az egyetlen út ahhoz, hogy a biztonságos vízszolgáltatást fenn lehessen tartani. – hangsúlyozta a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról beszélt, a víziközmű-szolgáltatás jelenleg kifejezetten nehéz helyzetben van, ami egy hosszú évek óta zajló folyamat eredménye, amit tovább tetéz az energiaválság.

– Egy évtized óta nincs megoldva a befagyasztott vízdíjakhoz kapcsolódó egyre nagyobb veszteség finanszírozása. Azt is mondhatnánk, hogy ezen a területen valójában a rezsicsökkentést a vízműcégek és tulajdonosaik biztosítják a polgárok számára. – mondta Cser-Palkovics, aki beszédében a néhány hónapja elindult integrációs folyamatokról is szót ejtett.

– Fehérvár önkormányzata azért döntött az integráció mellett, mert ebben a helyzetben, ezen keretek között nem láttunk más megoldást, ami garantálni tudná a Fejérvíz működőképességét, a szolgáltatás biztosítását. Az én álláspontom szerint önmagában nem az integráció fogja ezt a kérdést megoldani. Várjuk azokat az európai uniós forrásokat, amelyek a fejlesztéseket érintően remélhetőleg jelentős előrelépést hoznak. – magyarázta Székesfehérvár polgármestere hozzátéve, az előrelépés érdekében nagy szükség lenne az állami beavatkozásra.

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor nyitóbeszédében úgy fogalmazott, az előttünk álló feladatok megoldásának egyetlen útja van: többletforrást hozni az ágazatba, hogy a működés, az üzemfolytonosság biztosított legyen. Az elnök szerint, ha nem áll be változás a víz- és csatornadíjak megállapításában, akkor csak állami dotációval lehet e szolgáltatást biztosítani 2023-ban.

A megnyitót követően az értekezlet szekcióüléssel folytatódott, amelyen Dányi Gábor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszteri biztosa és Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese tartottak szakmai előadást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában