Együtt a fiatalokért

2022.11.29. 09:30

Szabadegyetemi előadássorozatot indít a Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem Magyarország a változó világban címmel, szabadegyetemi előadássorozatot indít középiskolások részére.

Hajdú Marianna

Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, fővédnök, Szabó Péter, rektor, védnök, Domokos Tamás, a Titkok háza vezetője, együttműködő partner

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Az egyetemi sorozat fővédnöke, Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes, a közös kezdeményezés mellé állt. A védnök Szabó Péter rektor és együttműködő partner, Domokos Tamás Kodolányi János Egyetem stratégiai igazgatója és a Titkok háza vezetője. 

A szabadegyetem célja a mai világunkat érintő kérdésekről – széles közönséghez – a tudomány igényességének megfelelően és közérthetően szólni, beszélgetni. Szabó Péter, az egyetem rektora szerint, egy egyetem egyik funkciója, hogy olyan tevékenységet is folytasson, ami túlmutat az egyetem falain. A szabadegyetem program, egy tudományos, ismeretterjesztő tevékenységhez tartozó funkciója egy egyetemnek.

Tavasszal Szabó Péter, Vargha Tamás miniszterhelyettessel már négy, nagyon jól sikerült előadást tartott középiskolai hallgatók részére. Ekkor született meg az az ötlet, amennyiben az egyetem tervezne ilyen programot, azt összehangolva, közösen kivitelezhetnék. Az első öt előadás programja már le is van egyeztetve, de a tervezet szerint már 2024. májusáig gondolkodnak előre. Vargha Tamás vállalta – nemcsak a rendezvény fővédnökségét – hanem azt is, hogy egyes témákhoz illeszkedve, segítséget nyújt az egyetemnek abban, hogy egy valóban izgalmas, szabadegyetemi programot tudjanak megvalósítani.

A program egy rövid nyitó előadással kezdődik, majd kerekasztal beszélgetéssel folytatódik. A Titkok Háza segítségével és felszerelésével, egy webinárium formában egészül ki. Így nemcsak néhány tucat ember tud részt venni a programon, hanem akár több százan is, a weben keresztül. Az első előadás december 20-án 14:00 órakor a “Civilizáció mai rendszere, működési struktúrái” címmel Szabó Péter tartja. Meghívott vendég Bordás

Sándor lesz, aki a “Magyar kultúra történeti traumái” című könyv írója és a Kodolányi János Egyetem munkatársa. Az előadás témája: mai világunk civilizációs problémái. Főbb fejlemények, amire figyelni kell, különösen a nyugati civilizációra, benne Magyarországra fókuszálva.

A sorban következő előadás a “Miért fontos a tudomány és a felsőoktatás a 21. században” címet viseli. Ezt követi a “Miért vannak még mindig háborúk a világban, Európa hogyan reagálhat sikeresen a konfliktusokra?”

“A globalizált világ gazdasági rendszerei”, majd májusban “A nyugati társadalom előtt álló kihívások, merre tart a demokrácia?” című előadással zárul. Domokos Tamás álláspontja, hogy a Kodolányi János Egyetem egy olyan tudásközpont, aminek szerencsére van egy egyeteme is, ami zászlóshajója ennek a tudásközpontnak. Mint említette, kiemelten fontosak a tudományos ismeretterjesztő jellegű, de egyébként könnyed, közérthető formában megtartott, mély kérdéseket boncolgató szabadegyetemi előadássorozatok.

h

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában