Több száz éves történelem

2022.11.15. 15:30

Rendhagyó kiállítás nyílt a Sörházmalom múltjából

Tudták, hogy Székesfehérvár évszázados sörfőző múlttal rendelkezik? Egyebek mellett ebből az apropóból is nyílt helytörténeti kiállítás a Kodolányi János Főiskola Fürdő utcai épületében.

Kecskés Zoltán

Sokan voltak kíváncsiak a Pillanatképek a Sörházmalom múltjából című helytörténeti kiállításra.

Fotó: Fehér Gábor

Házigazdaként Szabó Péter, az intézmény rektora nyitotta meg a kiállítást. Beszédében elmondta, hogy a tárlat létrejöttét a Fejér megyei levéltár és kutatóintézet támogatta,  megvalósításában a Kodolányi János Egyetem Történelem és Kulturális tanulmányok tanszékének hallgatói és oktatói is közreműködtek. A város önkormányzata képviseletében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a tisztelt megjelenteket, aki elmondta, hogy a jeles esemény nagyon fontos a város múltja, jelene és jövője szempontjából is. 

Ezt követte Szarka Zoltán, Vankay Marcell előadása az épület történetéről, amely rávilágított arra, hogy a székesfehérvári Sörházmalom históriája egészen a középkorig nyúlik vissza. Bár a feljegyzések ezt az időszakot tekintve eléggé hiányosak, az azért bizton állítható, hogy Fehérvár évszázados sörfőző múlttal rendelkezik. 1544-ben például készült egy feljegyzés a városról, melyben két sört árusító üzemről tesznek említést, de ennél sokkal valószínűbb, hogy több volt.  Az izgalmakban és érdekességekben bővelkedő bemutatókon az érdeklődők közelebbről megismerkedhettek az épület történetével is.

Aki lemaradt bánhatja, de még nincs veszve minden. A kiállítás egészen november végéig tekinthető meg, hétköznapokon 8.00 és 16.00 óra között a Kodolányi János Főiskola Fürdő utca 1. szám alatt található Igazgatósági épületében. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában