Kikapcsolódás

2022.11.12. 15:00

Őszi túra a Vértesben (galériával, videóval)

Egy természetkedvelőnek, nincs is szebb az ezerszínű falevelekkel tarkított őszi erdőnél.

Feol.hu

Fotó: Sinkó Viktória

Minden alkalommal más és más arcát mutatja, napos időben, szinte lángolni látszanak a fák, az őszi ködben első pillantásra rémisztőnek tűnhet, de valójában csendesebb, békésebb, mint valaha, amikor pedig esőben vetjük be magunkat a fák közé, olyan fantasztikus illatorgiára számíthatunk, amit sehol máshol nem tapasztalhat meg az ember.

Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál.

- Alexander Graham Bell 

A Vértes déli részén Csákberény felett található a Vértesi Panoráma Tanösvény. A túra könnyű, kb. 5 km-es hosszával és 150 méteres szintkülönbségével gyerekekkel, kutyával, tökéletes helyszín lehet egy kellemes őszi sétához. Az út jól jelzett útvonalon halad (zöld ötágú levéllel jelölve) és menet közben táblák informálnak minket az erdészetről. Ha megfelelő időben érkezünk még vadat is láthatunk a vadmegfigyelő magaslesről. 

Forrás: Sinkó Viktória

A kiindulópont a gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mögött van, padokkal, térképes indítótáblával és egy faszénégető boksa rekonstrukciójával, ami mellett szintén tábla mutatja be a faszénégetés tudományát.

Fotós: Sinkó Viktória

A tanösvény legszebb pontja egy természetes kilátó, ahonnan szép időben csodálatos panoráma nyílik a környező völgyekre, melyeknek mindegyike külön nevet visel.

Fotós: Sinkó Viktória

A kilátó után elérjük a túra legmagasabb pontját, innen már kényelmes úton ereszkedhetünk le a völgybe, ahol néhol hatalmas sziklák mellett haladunk el.

Fotós: Sinkó Viktória

Az út igazi szépsége az erdő sokszínűségében, a különböző fafajok találkozásában jelenik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában