Közgyűlés

2022.11.30. 17:38

Nem lesz adóemelés Móron

Megtartotta a megye harmadik legnagyobb városa a november havi képviselő-testületi ülését. A számos technikai jellegű napirend mellett, rendkívül fontos, gyakorlatilag minden lakót érintő kérdésekről is tárgyaltak.

Palocsai Jenő

Forrás: Palocsai Jenő / FMH

Ezekről Fenyves Pétert kérdeztük. A város polgármestere elmondta:  - A legfontosabb az iparűzési adó, illetve az adópolitika kérdése. Ez mindig egy sarkalatos része a következő évi költségvetési tervezetnek. Az ismert, hogy a szolidaritási adó jövőre növekszik - az ideihez képest - 236 millió forinttal, amíg az energetikai többletköltségek körülbelül 222 millióval emelkednek. És bár ez egy becsült összeg, de azt jelenti, hogy a kettőnek az összege körülbelül 500 millió forint. A többletkiadás megoldására két lehetőség van, ezért két változat került a képviselő-testület elé. Az egyik az, hogy ezt részben adópolitikai intézkedések segítségével rendezik, a másik pedig az, hogy a költségvetésben kívánja megoldani az önkormányzat, adóemelés nélkül. Utóbbi azt jelenti, hogy bevételt kell növelni valamiből és kiadást kell csökkenteni. Az általam előterjesztett két változat közül a képviselő-testület azt választotta, hogy ne legyen adóemelés.

Mint megtudtuk, ebben a félmilliárd forintban nincsenek benne az útfelújítások költségei, vagy például olyan szolgáltatások megemelkedett költségei, mint mondjuk a hóeltakarítás. A kötelező feladatok tehát mindenképpen mennek tovább, mint például a közvilágítás. De sok nem kötelező feladat veszélybe kerülhet akár, mint például a sport támogatása, vagy az úszoda fenntartása.

A képviselő-testületi ülésen köszöntötték Fábry Péter Pált. A háziorvos átvette az arany diplomát és ebből az alkalomból díszvendége volt a gyűlésnek különösen azért, mert a kiváló szakember a mögötte álló 50 évből négy évtizedet Móron szolgált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában