Frissen Fejérből

2022.11.29. 17:30

Mesterek egy helyen - Mesterokleveleket adtak át a Hotel Magyar Királyban (képgalériával)

Átadták a mesterokleveleket a Hotel Magyar Királyban annak a 32 szakembernek, akik vállalták a képzést és a végén a mestervizsgát. A mester cím, illetve megnevezés nem csak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mesteravató díszünnepséget szervezett a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Hotel Magyar Királyban. A szálloda Kupolatermében autószerelő, karosszérialakatos, villanyszerelő szakmában 32 mester vehette át mesteroklevelét a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában megvalósult mesterképzés és mestervizsgáztatás eredményeképpen. 

Radetzky Jenő, a kamara elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy mennyire fontos, hogy több polgármester is jelen van a mesteroklevelek átadásán, ugyanis nagy értéket jelent a települések számára is, hogy hány mester végzettségű szakemberrel büszkélkedhetnek. Az elnök egy régi bölcsességgel hívta fel a figyelmet a szakképzés fontosságára, mint mondta: El lehet olvasni a könyvekből, hogy hogyan kell biciklizni, ám az első méterek megtétele során szükség van valakire, aki a gyakorlatban is megmutatja és megteszi velünk az első lépéseket. Ez a 32 szakember mától mester. Ezt a címet használhatják, kitehetik a műhelyük falára és elvárhatják, hogy a fiatalabbak, az ügyfelek, a tanoncok, tiszteletük jeléül ezen néven szólítsák őket, ám a mester cím nem csak jogokat ad, hanem kötelezettségekkel is jár, mert a legjobbat kell Adni, mert példát kell mutatni, jól és hatékonyan kell dolgozni és kiválóan oktatni. 

 

A most mesterré fogadott 32 szakemberrel együtt 5044 fő mesterré avatásában vett részt a kamara. 

Az eseményen beszédet mondott Simon László főispán is. A Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője azt mondta: -A mesterképzésben évszázados hagyomány. Fontos értékelő és minősítő dolog a mestervizsga és a mesterré váláshoz nehéz és fáradságos út vezet. Az itt megjelentekről elmondható: mestere a szakmájának. Ez azért is nagyon fontos., az elismerésen túl, mert ma 

nem a piacokért, a befektetőkért folyik a harc, hanem a szakképzett munkaerőért. Arra kérem a mestereket, hogy aktívan vegyenek részt a tudásalapú társadalom megteremtésében. 

A főispán előre is gratulált beszéde végén a „gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj” –ra méltó személynek. 

A Fejér Megyei Kereskedelemi és Iparkamara Elnöksége ebben az évben is elismerést adományozott egy ipartanuló-képzésben, a gyakorlati képzőhelyek kialakításában jelentős szerepet vállaló vállalkozásvezetőnek. Ezúttal Csákberényi Nagy Árpád kapta az elismerést. A díj új tulajdonosa 35 éve vállalkozó, és 1983-ban tett mestervizsgát. Azóta minden autójavítással kapcsolatos szakmát kitanult és nem csak tanult, tanított is, hiszen számos szakmunkástanuló számára biztosította a gyakorlati helyet. Csákberényi Nagy Árpád azt mondta: -Azért tartom feltétlenül fontosnak a duális képzésben, illetve az ipari tanuló képzésben való részvételt, mert ez egy nagy előrelépést tud jelenteni a tanulók fejlődése, speciális képzése szempontjából, emellett a vállalkozásra is hatással van. 

A díjazott lovasberényi karosszérialakatos és autójavító egy egyszemélyes vállalkozás vezetője, de már számtalan tanuló megfordult nála. Jelen pillanatban nincs tanulója, és főleg old timer-ekkel van tele a műhelye, de sok nála végzett tanuló ma már maga is tanítja a szakmát. 

Spányi Antal megyés püspök azt mondta a hallgatóságnak: -A mester, ha valódi mester, akkor a szakértelemmel végezett munkájával jókedvet, derűt áraszt. Ugyanakkor fontos, hogy legyen pontos, elérhető és a ceruzája is fogjon, ahogy annak kell. Isten áldd meg a tisztes ipart és a mestereket, az igaz mestereket, hogy építsék ezt a társadalmat. 

Az átadó ünnepség közben egy fúvós kvintett is gondoskodott a hangulatról a szálló Kupolatermében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában