Frissen Fejérből

2022.11.26. 15:30

Kerámialevelek a gyerekeknek - szép kezdeményezés az új gyermekorvosi rendelőnél (videóval, képgalériával)

Megtelt az új pázmándi gyermekorvosi rendelő udvara családokkal szombaton délelőtt, amikor az új babák fájára helyezhették a kicsik nevével ellátott kerámialeveleket és ünnepelhették az egészségügyi intézmény átadását. A megyei elnök – utalva a közelgő időközi választásokra -, békességet kívánt a helyieknek.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Balogh-Budai Anita és Balogh Vilmos kislánya, Sára 2022. március 15-én született - többek között az ő neve is felkerült azokra a kerámialevelekre, amelyek a babák fáján kaptak helyet szombaton délelőtt Pázmándon. Az új gyermekorvosi és védőnői rendelő ünnepélyes – korábban elmaradt – átadóján ugyanis egy nagyszerű kezdeményezés is helyet kapott: Varga Norbert fafaragó ötlete nyomán hozták létre a babák fáját, melyre az újszülöttek s elmúlt években született pázmándi babák köszöntésekor tették fel az új jövevények nevével ellátott leveleket.

- Két éve költöztünk Százhalombattáról Pázmándra. Nagy a csend és nyugalom itt, tipikus jó hely gyereknevelésre – árulták el a friss szülők, akik hamarosan meg is találták a kislányuk nevével ellátott kerámialevelet. Sok fiatal szülő jött ünnepelni erre az alkalomra.

- Tizenharmadik éve szokás Pázmándon, hogy az adott évben született gyermekeket köszöntjük egy fával. Sokáig fasorokat ültettünk, de a szülők kérése is volt, hogy hadd vigyék haza ezeket a fákat. Jobban tudják gondozni, védeni őket. Második éve a Tündérkertből hozzuk ezeket az őshonos magyar facsemetéket – fogalmazott Virányiné Reichenbach Mónika polgármester, aki később át is adta a csemetéket és okleveleket a családoknak. – Az elmúlt évekre rányomta a bélyegét a covid járvány, ezért úgy döntöttünk, hogy új irányt szabunk a gyerekek köszöntésének.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

Varga Norbert ötletgazda vette át a szót:

- A babák fája ötlete a gyermekorvosi rendelőhöz kötődik, az volt az elképzelés, hogy legyen itt valami aranyos dolog, ahová a családok szívesen jönnek. Ezért Pázmándon egy kivágásra ítélt akácfát újraalkottunk és ültettünk ide. A csákvári Kodolányi Borbála keramikus segítségével álmodtuk meg a kerámia faleveleket, melyekbe az újszülöttek nevét égette. Reményeink szerint pár éven belül hatalmas lombkoronát ’növeszt’ majd ez a fa a kerámialevelekből – mondta a fafaragó.

Az új gyermekorvosi rendelő használatba vétele ugyan már megtörtént, de eddig még nem ünnepelték meg az átadását. Így most erre is sort kerítettek. Hatalmas munka volt ennek az omladozó épületnek a rendbetétele és átalakítása – mutatott rá a polgármester, kiemelve: nem spórolnak soha a gyerekeken Pázmándon, mert ők a jövő. – A Magyar Falu Programban nagy támogatóink vannak: Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

(A kép bal alsó ikonjára kattintva további képek érhetők el!)

 

- Én még emlékszem arra a nagyszerű szlogenre, hogy Pázmánd a gyermekek királysága. A számadatok azt mutatják, hogy ez így is van: jelenleg ugyanis 327 olyan gyermek él itt, aki bölcsődés-, óvodás-, általános iskoláskorú, tehát ennek a királyságnak jelenleg ennyi tagja van. Én most már nagyapaként is mondhatom, tudom, milyen nagy dolog a gyermekáldás! Teljesen más, mint apaként. Ez utóbbiról megyei elnök úr tud most nyilatkozni, ők ugyanis éppen várják a harmadik babájukat – árulta el a nyilvánosságnak a képviselő az örömhírt.

 A gyermekorvosi rendelőről is szólt a képviselő, kiemelve: a rendelő a Magyar Falu Programból készült el. Magyarország legsikeresebb vidéki programja ez, amit a pázmándiak is érezhetnek, tekintve, hogy tizenhárom sikeres pályázatot tudhat magáénak Pázmánd – tette hozzá, ahogy azt is: összesen 153 millió forint érkezett a településre csak e program keretein belül.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

- A település vezetése sokat tett azért, hogy valóban a gyermekek királysága legyen Pázmánd – tette hozzá Molnár Krisztián is, őszintén kívánva: legyen minél több falevél ezen a fán a jövőben. Majd pedig az orvosi rendelőre tért: – 15 ezer forint híján 30 millió forint támogatásból illően el lehetett helyezni a védőnői szolgálatot és a gyermekorvosi egészségügyi ellátórendszert. Ez fontos az itt dolgozóknak, ide érkező családoknak egyaránt – fogalmazott, s a Területi Operatív Program (TOP) kapcsán – annak területi felelőseként - kiemelte: a már megvalósított Kápolnásnyék-Pázmánd kerékpárút fejlesztésen túl Pázmándnak három nagy pályázata is folyamatban van jelenleg. – A jelenlegi támogatási összeg 280 millió forint, energetikai és bölcsőde tekintetében. A polgármester asszony jelenleg azon dolgozik, hogy ezeket a forrásokat ki lehessen egészíteni az árdrágulás miatt. Azt kívánom a pázmándiaknak – folytatta a megyei elnök, utalva a december 4-i időközi választásokra Pázmándon -, hogy végre lehessen olyan testületet választani a polgármester asszony mögé, aki befejezi azt az örökös acsarkodást, ami sok mindenről szól, de nem a helyiek életének javításáról. Békességet kívánok az adventi időszakra Pázmándon is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában