Frissen Fejérből

2022.11.19. 14:31

Gyerekek, felnőttek, sőt látássérültek számára is élvezhető kiállítás nyílt Fehérváron (galéria, videó)

Kilencven tapintható, kézzel festett égitesttel és földrajzi hellyel, sőt időjárási jelenséggel is találkozhat az, aki november 19-én délután 5 óráig odaér a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Házba. A belépés ingyenes!

Borsányi Bea

A Mars, felszínén a korábban csatornáknak itt mélyebb vonalakkal

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ajkai Bakonyi Csillagászati Egyesület hazánkban egyedülállónak tekinthető kiállítása tulajdonképpen egy kihívás eredménye. – A Tapintható univerzum elnevezésű kiállításunk úgy jött létre, hogy három éve egy csillagászati témájú közösségi csoportban egy látássérült fiú édesapja feltette a kérdést: hogyan tudná megmutatni gyermekének az univerzumot? Mivel mindenki azt válaszolta erre, sehogy, mi úgy döntöttünk, felvesszük a kesztyűt és megcsináljuk a kihívást! – mesélte Veisz Attila, az egyesület alelnöke, aki azonnal hozzátette: a spanyolviaszt ez esetben nem ők találták fel, hiszen külföldön léteznek már hasonló kiállítások.

 

A bolygók és a kiállítás elemei 3D-s nyomtatással, illetve egyéb makettkészítési technikával készültek, de mindegyikük egyedileg és kézzel festett. A 3D-s univerzum 2021 májusában mutatkozott be a közönségnek, azóta több mint tíz helyen járt az országban. A Föld mellett kézbe vehetik az összes bolygót, de letapogathatják a kiterített Föld felszínét, amin jól érezhetők a hegyek és a mélytengerek. Végigsimíthatják a hold kráterekkel szabdalt felszínét is. Mindezek mellett olyan helyeket is megfoghatnak, mint a Mount Everest, a Szent Ilona-hegy a vulkánnal, vagy éppen a valóságban 1200 méter átmérőjű és 170 méter mély Barringer kráter. Ám ezek mellett két hurrikánt is „elkaphatunk”. Játékra is invitálják a látogatókat a csillagászati egyesület tagjai: az úgynevezett Mystery Boxban csak kézzel lehet és kell kitapintani, majd azonosítani a benne elrejtett bolygót. 

Ha van okostelefonjuk, úgy a kiállított bolygókról és földrajzi helyekről a QR-kód vagy az NFC chip leolvasása után meghallgathatják a hozzájuk tartozó információkat, de a kiállítás létrehozói szívesen vállalkoznak élő tárlatvezetésre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában