Frissen Fejérből

2022.11.15. 14:00

Gordiuszi csomó a javából a kőszárhegyi telekrajz esete

“Adott egy családi ház Kőszárhegyen, – de talán több is – ami telekrajz probléma miatt eladhatatlan évek óta. A telekhatár egyszerűen rosszul van berajzolva, átmegy az ingatlanon. Az utcánkban ez több házat is érint: a hivatalos rajz alapján olyan, mintha a házak egy része az utcán lenne. “-- írta szerkesztőségünknek olvasónk.

Hajdú Marianna

A kerítés és a házfal az 1979-ben készült új térképrajz alapján, az utca része

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

“A házat évek óta próbálom eladni, de a rendezetlen telekrajz miatt ez nem lehetséges. Végigmentem minden hivatalos megkeresésen, a hibát mindenki tudja, csak éppen senki nem tesz semmit ellene, pedig itt egyértelműen súlyos, évek óta fennálló mulasztásról van szó.” – érkezett a megkeresés Mosolygó Beátától.

A Széchenyi utcában lévő ingatlant egy évvel ezelőtt hirdette meg panaszosunk. Több vevő is jelentkezett, de a hitelkérelmük folyton fennakadt a banki ügyintézésnél. Beáta elmondása alapján a probléma minden esetben ugyanaz volt: a térképrajz szerint "az ingatlan az utcára lóg”.

Hogyan lehetséges ez egy több évtizede fennálló ingatlannál? Beáta igyekezett utána járni, mi történhetett, amiről nem tud. A házat tizenöt évvel ezelőtt vásárolta, akkor nem jelentkezett ez a probléma.

A térképrajz alapján az utca szabályosan keresztül halad a ház utcafronti szakaszán, így úgy tűnik, a ház az utcára épült. De mikor és hogyan? A házat nem vontathatták az utcára. Akkor máshol lehet a változás. Beáta megkereste a földhivatalt, ahol csak a rendelkezésre álló dokumentumokat tudták neki megmutatni. A kőszárhegyi önkormányzatot és a jegyzőt is megkereste, de - elmondása szerint- hónapokon keresztül választ sem kapott kérdéseire.

2022. szeptemberében érkezett egy válasz a jegyzőtől: “A Kőszárhegy, Széchenyi utcaként elnevezett, 285/2 hrsz-ú út terület 1995-ben 100 négyzetméterrel csökkent és beolvadt az akkor még létező (a Széchenyi utca 26. számú ingatlannal szembeni oldalon) 311/2 helyrajzi számú ingatlanba. A rendelkezésre álló információk alapján annyi bizonyos, hogy nem nőtt az utca területe. Ezt követően az utcában semmilyen, birtokhatárokat érintő folyamatot nem indított az önkormányzat, így térképi módosítást sem kezdeményezett.”

Ez sajnos nem változtat azon, hogy a tulajdonos elmondása szerint ingatlana a jelenlegi térképmásolat alapján “ jogilag rendezetlen” státusszal rendelkezik. Időközben érkezett egy újabb vevőjelölt, akivel adásvételi szerződés is született. A telekrajzi bejegyzés még mindig nem változott.

Beáta ügyvédhez fordult, mivel egyedül nem sikerült az ügyben közelebb jutni a megoldáshoz. Az ügyvéd szerint az e-hiteles térképmásolat tanúsága szerint az ingatlan kerítése, az előkert és a lakóházas ingatlan elülső része Kőszárhegy Község Önkormányzata 1/1 arányú tulajdonában álló, Kőszárhegy 303-as helyrajzi számú, közterület megnevezésű ingatlanon helyezkedik el, ezáltal aggályos az ingatlan építésjogi, valamint tulajdonjogi helyzete(...)

A Fejér Megyei Kormányhivataltól frissen kapott levélből az derül ki, hogy 1979-ben új felmérés készült és akkor néhány utca, ideértve az akkori Lenin utcát is, kiszélesítésre került, ahol 22 földrészletet ki is sajátítottak.

“A Kőszárhegy település ingatlan-nyilvántartási szerkesztésének “Felszólalási Jegyzéke” szerint nem történt felszólalás a 303 helyrajzi számú út ábrázolásának tekintetében, így az jogerőssé vált.” – áll a levélben. Azaz annak idején, 1979-ben, ezek szerint senki nem tiltakozott a térképi változtatások ellen.

Írásban megkerestük a település polgármesterét és jegyzőjét is, segítsenek eligazodni az útvesztőben, szerintük van-e lehetőség közelebb jutni a megoldáshoz, de cikkünk megjelenéséig sajnos nem kaptunk választ.

Az biztos, az ügy egy valóságos gordiuszi csomó. És egyelőre nem tudni, ki fogja azt egyetlen vágással megoldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában