Frissen Fejérből

2022.11.28. 12:08

Fehérvári kötődésű emlékérmét bocsátottak ki (galéria)

A Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank a székesfehérvári Romkert Nemzeti Emlékhely tiszteletére. Az érmét a Városháza dísztermében mutatták be és bocsátották ki hivatalosan is hétfőn délelőtt.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki november 28-án Székesfehérváron a Magyar Nemzeti Bank „Székesfehérvár, Romkert Nemzeti Emlékhely” címmel. Az apropót Székesfehérvár alapításának 1050. évfordulója, valamint az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója adta.  

Az eseményen Roth Péter a polgármester megköszönte a kibocsátónak az emlékérmet majd elmondta: az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulóját az érme bemutatásával részben lezárják. Hozzátette:

- Igyekszünk továbbra is méltó módon gondoskodni eme nemzeti emlékhelyünkről.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója pedig arról szólt: az Intézet számára sem volt kérdéses, hogy a nemzeti emlékhelyek közül melyik legyen a következő, amely ezt az emlékérmét idén magáénak tudhatja. Beszédében kiemelte a Nemzeti Emlékezet Pedagógiai Programot, melyet tavaly hoztak létre. Célja, hogy az összes középiskolás diák 18 éves koráig legalább egyszer el tudjon látogatni egy nemzeti emlékhelyre, hogy ott helyszíni tapasztalatot szerezzen a tanultakról.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte: az emlékérmet Szabó Virág szobrászművész készítette. Ez a most kibocsátott emlékérme törvényes fizetőeszköznek számít, 2000 forintos névértéke van.

- Mégsem javasoljuk a forgalomban lévő használatát, hiszen elsősorban gyűjtésre bocsátottuk ki – fogalmazott az igazgató, aki ezt követően hivatalosan is kibocsátotta az emlékérmet.

Az emlékérme egyik oldalán Szent István szarkofágjának egy részlete látható, a másik oldalon pedig a Romkert enyhén felülnézeti képe. November 28-ától egy évig névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve annak webshopján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában