A kórházi nyílt nap izgalmai

2022.11.10. 17:00

Ezer irány, egy helyen: a megyei kórházban! (galéria)

Általános iskolásoknak szerveztek nyílt napot a Fejér Megyei Szent György Kórházban. Az immár harmadszor tartott eseményen nemcsak a patinás kórház múltját és jelenét ismerhették meg a tanulók, hanem annak jövőjét és szerteágazó, bonyolult felépítését is.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Járóbeteg-szakrendelő Hunyadi úti bejáratánál gyülekeztek azok az általános iskolások, akik pedagógus kísérőikkel részt vettek a kórház nyílt napján. Aztán a népes társaság bevonult az auditóriumba, ahol elsőként Fodor Szilvia köszöntötte őket. A kórház ápolási igazgatóhelyettese elmondta: -Intézményünk harmadik alkalommal nyitja meg kapuit és enged betekintést az intézmény életébe.

Ezt követően a kórház főigazgatója, Bucsi László beszélt a kisdiákokhoz. A vezető saját példájával magyarázta el a hallgatóságnak, hogy milyen fontos a pályaválasztás, és hogy abban milyen nagy szerep jut, vagy juthat a pedagógusoknak. Mint elmondta, ő is gépipari iskolába ment volna tovább tanulni, ha volt osztályfőnöke nem beszéli rá a szüleit, hogy küldjék őt gimnáziumba. Bucsi azóta is hálás ennek a tanárnőnek, mivel közvetett módon neki köszönheti, hogy az lett, aki. A köszöntőt követően a főigazgató tartott egy diavetítéssel egybekötött előadást is. A prezentáció feltárta az intézmény múltját, megemlítette Csalai Kégl Györgyöt, aki saját vagyonából alapította 1901-ben a kórházat, méghozzá azt az épületrészt, mely ma az igazgatóságnak ad helyet. De bemutatta a hozzá tartozó intézményeket is, mint például a csákvári, a móri, az enyingi és sárbogárdi rendelőt. Láttatta a szerkezeti felépítését, jelenét és jövőjét is, melynek egyes részletei most készülnek, míg mások tervező asztalon várják a megvalósítást. Ezek között szerepel egy új épület, mely a remények szerint 2024-re készül el, és az infektológia, az onkológia és a pulmonológia kap majd benne helyet.

Bucsi László hangsúlyozta: - Igazi, összetartó csapat dolgozik a kórházban. Háromezer fő gyógyít betegeket 1600 ágyon és a legnehezebb helyzetekben is kitartunk. A Covid idején sem mentek el az emberek, a dolgozók. Álltunk stabilan, elláttuk a betegeket és a covidot is, ezért állíthatom, hogy aki ide jön, egy nagyon jó közösségbe érkezik és nem mellesleg az orvosi és a szakdolgozói fizetéseket is rendezték az elmúlt időszakban.

Bokorné Sike Erika is saját példájával állt ki a hallgatóság elé. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke azt mondta: -Sokat járok ide, ahogy Dunaújvárosba is és meglátogatom a megye iskoláit, hogy népszerűsítsük ezt a területet, ugyanis egyre kevesebb szakdolgozó van. Korábban én is itt dolgoztam, így nagyon jól ismerem a kórházat és merem ajánlani. Az indíttatás nagyon fontos. Nekem például volt, mert volt egy beteg családtagom. Így lettem ápoló, és mondhatom, hogy életem legjobb döntése volt. Emiatt hálás is vagyok azoknak, akik erre az útra tereltek. Ám az indíttatáson túl fontos az is, hogy milyen külső hatások érik a fiatalokat. Manapság nehezen megy hozzáérni a másik emberhez. Ehhez sokan nehezen szoknak hozzá, viszont az egészségügy egy olyan terület, ahol folyamatosan visszajelzést kap az ember a munkájáról. Bízom abban, hogy a megjelentek közül lesz olyan, akit nemsokára, mint gyakorlatot végző diákként látunk viszont ebben a kórházban.

Aztán egy rövid online kvíz következett, melynek győztesei a kamara által készített díjakat vihették haza, majd megkezdődött a bejárás, ahol a pályaválasztás előtt álló fiatalok meglátogattak több osztályt, kezelőt, a kórházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában