Érdekes helyzet

2022.11.09. 11:31

Egy lepsényi vízelvezető árok kálváriája

Érdekes helyzet állt elő a Lepsényt átszelő 7-es főút mentén húzódó vízelvezető árok miatt. 2021. március 31-én a Fő út 2. szám előtti víznyomócső eltört, így az ingatlanra betört a víz.

Hajdú Marianna

A ház előtti árok meglehetősen feltöltődött, ekkora résen nagyobb mennyiség nem tud átfolyni.

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

A Varga házaspár, az ingatlan tulajdonosai a bejárati ajtóig nem tudtak eljutni, mivel a feltörő víz akkora mennyiségben árasztotta el az udvarukat, hogy a ház falán legalább fél méter magasan nyaldosta a vakolatot. Az ingatlan az út szintjéhez képest alacsonyan fekszik. Varga Gyula elmondása szerint gyermekkora óta ebben a házban él és minden időben nagy gondot fordítottak az árok tisztán tartására. Gyakran saját kezűleg takarította azt. Mivel az évek elszálltak, fizikuma már nem engedi, hogy egymaga végezze a feladatot.

A csőtörés megijesztette az idős házaspárt. Ha egy ekkora vízmennyiség ilyen hatalmas gondot tud okozni, mi lesz, ha jön egy igazán nagy felhőszakadás, ami a Balatonhoz ennyire közel nem is annyira elképzelhetetlen. A ház sem fiatal. Sem kisebb, sem nagyobb kár esetén nem tudnák megjavíttatni. Ezt végiggondolva keresték meg a lepsényi képviselő-testületet és kértek segítséget a vízelvezető árok kitakarítására és kimélyítésére. Mint kiderült, a 7-es főútvonal a Magyar Közútkezelő hatáskörébe tartozik.

A távolabb eső átfolyók sincsenek jobb helyzetben.
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Megkeresésünkre a közútkezelő azt a válasz adta, hogy az országos közutak mellett lévő nyílt- vagy zárt csapadékvíz-elvezető rendszerek, árkok, folyókák kizárólag az országos közútra lepelszerűen hulló csapadékvíz elvezetésére vagy szikkasztására szolgálnak, erre vannak méretezve. Ennek megfelelően a lepsényi ingatlan előtti árok az átlagos, a főútról oda lefolyó csapadékot képes befogadni, elvezetni.

– A belterületi csapadékvíz-rendezés egyébként a települési önkormányzat feladata, például egy vízrendezés során felhasználható a szükséges korszerűsítés, átépítés után a közút melletti árok is erre a célra. Illetékes mérnökségünk munkatársai az árokrendezés szükségességét megvizsgálják, és az árok befogadó-szikkasztó jellegét bővítik, a munkákat ütemezetten végzik a közeljövőben is – közölte lapunkkal a cég.

Az ingatlan előtt lévő behajtó meredeksége is jól mutatja a szintkülönbséget.
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

– Sajnálatosan a nyomóvezeték törésénél a vezetéken keletkezett törés helye, a víz nyomása, ereje, a cső átmérője, melyen a víz halad, határozza meg a víz útját és a kiömlő víz mennyiségét, mely nyomás alatti vezetéknél hatalmas mennyiségű és erejű volt. Ebből következett, hogy a víznyomás iránya miatt a víz az ingatlan felé folyt, azt a csapadékvíz-elvezető árok sem akadályozhatta meg – írta válaszában a közútkezelő.

Megkerestük Salamon Béla polgármestert is, milyen lehetőség lenne az árok eredeti mélységének visszaállítására. Mint elmondta, a néhány telekkel messzebb fekvő ingatlan tulajdonosa kocsibehajtót létesített a vízelvezető árok felett. Az tömör betonból készült, amelyben vízelvezető betonelemet is elhelyeztek, de sokkal magasabban, mint az árok eredeti mélysége. Hiába kotornák ki az ároknak ezt a szakaszát, a víz ezen az átvezetőn nem jut át, megreked, a probléma marad. 

Az utólag létesített bejáróról pedig – a közútkezelő leveléből – kiderült, hogy engedély nélkül készült ugyan, de a cég munkatársai utólag megtekintették, és megállapították, hogy a 7-es számú főút szempontjából és a főút kezelője részéről megfelelő.

Az újonnan épített kocsibeálló vízelvezetője - az elmondások alapján- magasabban van, mint az árok eredeti mélysége.
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

– Az ingatlan tulajdonosát fennmaradásiengedély-kérelem benyújtására szólítottuk fel, amelyet meg is tett és a közútkezelői hozzájárulást ez alapján igazgatásunktól megkapta – írta a közútkezelő egyik válaszlevelében a polgármesternek címezve.

Az önkormányzat hajlott volna arra a megoldásra is, hogy a bejáró alját megbontsák, lejjebb helyezzék a vízáteresztő elemet, mindezt saját költségen, de a tulajdonostól erre nem kaptak engedélyt.

A kör bezárult, megoldás egyelőre nem született az árok sorsáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában