Végéhez ér

2022.11.15. 07:00

Az idén végeznek a vendégmólókkal (galériával)

Gyorsabban halad a kikötők vendégmólóinak újjáépítése a Velencei-tavon. A projekt tervei szerint ugyanis 2023-ra kellett volna elkészülni velük, ám a Vízügy most azt közölte: megeshet, már idén készen lesznek mindennel.

S. Töttő Rita

Velencefürdő, Cserje utca kikötő

Forrás: Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Székesfehérvár

A Velencei-tó partfal rekonstrukciójának nagyívű munkálatai során nem sikerült megmenteni a kikötők vendégmólóinak javát. Ezeket a mederkotrások és egyéb fizikai munkák miatt el kellett bontani. 2022-ben azonban érkezett a jó hír, hogy a kikötők vendégmólóinak visszaépítésére, megújítására is van lehetőség egy kormányhatározatnak köszönhetően. A vendégmólókra nagyon vártak már idén év elején a csónaktulajdonosok, ám akkor még igen bizonytalan volt a helyzet. A kormány 506 millió forintos támogatást különített el az újjáépítésükre, melyek kivitelezését a Vízügy meg is kezdte idén.

A munkálatok jól haladtak – árulta el Csonki István igazgató: visszaépítették a vendégmólókat a dinnyési MOHOSZ csónakkikötő, az agárdi Béke utcai kikötő, a VVSI 2. számú kikötő, a gárdonyi Határárki hajókikötő, a gárdonyi Vízügyi kikötő, a velencei Cserje utcai kikötő, a Csontréti kikötő és a Sukoró "0" szelvényű kikötő mellett. Már csak a gárdonyi Vízügyi kikötő van hátra, de kivitelezés itt is zajlik.

Jelentős tereprendezés történt: megtörténtek a legfontosabb bontási munkálatok, a kikötőmedencéből eltávolították a fizikai akadályokat, elvitték a régi vendégmólókat, s átépítették a hozzájuk kapcsolódó partfal szakaszokat is. Az öbölkotrások után pedig az új vendégmólók kiépítése következett. Az igazgató rámutatott: a mólókat úgy tervezték, hogy a Velencei-tó aktuális vízállása nem befolyásolja a csónakok használatát, mivel a vendégmólók a vízfelszínen úsznak – tehát követik a vízállást, így mindig egyenlő mélységbe kell lépni a csónakokhoz. Ez pedig biztonságos és kényelmes ki-beszállást tesz lehetővé. E mobil mólókat bejáró elemek kötik össze a partfallal.

A szerződés szerint a kivitelező vállalkozónak a munkálatokkal 2023 júniusáig kell végeznie, de a munkálatok jelenlegi állása arra enged következtetni, hogy a munkák az idei év végéig maradéktalanul befejeződnek – vélekedett az igazgató, aki szerint tehát a Velencei-tónál minden csónakkikötőt érintő beavatkozás idén év végéig lezárul. 2023-ban pedig az ígéretek szerint már minden megújult kikötőt használhatnak a horgászok és vízi sportot kedvelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában