Megemlékezés

2022.11.04. 21:00

Az 56-os forradalom és az azt követő megtorlás áldozataira emlékeztek Móron (galéria)

A Millenniumi Parkban emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről, illetve áldozatairól. Az eseményen Czachesz Gábor önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

A himnusszal és Jáger László Lyukas zászló című versével kezdődött a megemlékezés a Millenniumi Parkban, Móron. Nagy Benedek szobrászművész 1956 eseményeit szimbolizáló alkotásánál Czachesz Gábor önkormányzati képviselő felidézte az akkori, örömteli, a szabadság iránti vágy hajtotta eseményeket és persze azt is, hogy megtorlásként hogyan érkeztek meg az orosz csapatok november 4-én. A képviselő azt mondta: -Magyarországra akkor rászakadt a pokol, óriási erővel megindult a szovjet hadsereg. Ez háború volt, üzenet nélkül. A remény, hogy győzhet a forradalom, azon a hajnalon foszlott szét. A következő napokban a világ felháborodva, de karba tett kézzel, tétlenül figyelte, ahogy a páncélosok megszállják Magyarország főbb városait.

A szónok kitért arra is, hogy szerencsére még vannak közöttünk olyanok, akik megtapasztalták az eseményeket, hogy részt vettek a forradalomban, megtapasztalták a tankok érkezését, a géppuskák ropogását, és ezeket az élményeket még személyesen is el tudják mesélni. Fogynak a tanúk, kopik az emlékezet, ezért Czachesz szerint fontosabbá válik az emlékezés közös akarata.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen nekünk, mai magyaroknak november negyedike, azt mondta feleletként Czachesz Gábor: -Azt, hogy adjunk hálát Istennek, hogy szabadon, félelem nélkül emlékezhetünk történelmünk dicső és gyászos eseményeire. De üzeni, hogy éberek legyünk, és óva int, hogy azt higgyük bármilyen típusú inváziótól, az esetleges elnyomástól a nagyhatalmak megvédenek minket, és üzeni azt is, hogy saját biztonságunk és megmaradásunk, a szabadságunk megőrzése a mi feladatunk. Végül üzeni azt is, hogy amiért elődeink 1956-ban harcoltak, vagyis a szabadság, a béke a biztonság, a demokrácia fenntartására folyamatosan törekedni kell.

Czachesz beszédét Füst Milán Szózat a sírból című versével zárta, majd megkezdődött a Táncsics Mihály Gimnázium ünnepi műsora, versekkel és dalokkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában