Frissen Fejérből

2022.11.30. 14:01

Annyi az újszülött Nádasdladányban, hogy erdőt is telepíthetnének (galéria, videó)

Már több mint tíz éve rendezik meg Nádasdladányban az újszülöttek köszöntésével egybekötött faültetést, de ilyen sokan egyszerre még nem voltak jelen, mint az idei évben.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szerda délelőtti rendezvény két évet ölelt fel, mivel a járvány miatt az elmúlt évben kimaradt az újszülöttek üdvözlése. A polgármesteri hivatal udvarán – mondhatni – egy kisebb tömeg gyűlt össze. A novemberi néhány fok sem tartotta otthon a kisgyermekes családokat, hogy ne tegyenek eleget a meghívásnak, ami a falu új polgárainak, kis “jövevényeinek” szólt.

Az elmúlt két évben nem kevesebb, mint 47 újszülött gazdagította a nádasdladányiak táborát. Őket köszöntötte Varga Tünde, a település polgármestere és Törő Gábor országgyűlési képviselő.

– Vasárnap az advent is megkezdődött, ami a várakozás időszaka, de ajándékozni is nagyon jó dolog – fogalmazott Törő Gábor. – De rögtön munkával is megajándékozzuk a családokat, mivel a fát el kell ültetni. Bízom benne, hogy minden fa megered és hasznát látják a családok - tette hozzá. Mivel ebben az évben duplán is az a szerencse és öröm érte, hogy maga is nagypapa lett, így külön gratulált azoknak, akik vállalták azt a nemes feladatot, hogy családot alapítanak és gyermeket nevelnek. Mint mondta, mottójuk az, hogy a gyermek az első, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a családtámogatások rendszerét fenn tudják tartani.

– Nádasdladány településen minden feltétel adott ehhez. Azt gondolom, hogy jól fogja magát érezni az, aki itt képzeli el a jövőjét.

 

Az önkormányzatnak van egy évek óta tartó és hosszútávú családpolitikája, ami ide vonzza a fiatal családokat – mondta köszöntőjében Varga Tünde.

– Ilyen például a letelepedési támogatás, az újszülöttek támogatása, az óvoda és a hamarosan birtokba vehető bölcsőde is. A falu vezetése szeretné visszavezetni ezt az ünnepséget a település életébe, és ezentúl a falunapokon megrendezni. Minden újszülött a köszöntő mellé kap egy törölközőt, melybe a gyermek nevét és születésének dátumát hímezték. Eddig minden ajándékcsomag mellé egy olyan ifjú fa is járt, amit közterületen tudtak a gyermekek szülei elültetni. A fa gyökerei mellé a gödörbe elhelyeztek egy kis időkapszulát is, némi aprópénzt, emléktárgyakat, levelet.

Mivel az elmúlt két évben Nádasdladány 47 újszülöttel gyarapodott és ilyen mennyiségben nincs lehetőség közterületen fát ültetni, ebben az évben úgy határoztak, a családok az ajándékok mellé nem díszfát, hanem gyümölcsfát kapnak, melyet otthon tudnak elültetni, gondozni és a későbbiekben annak hasznát élvezni.

Az elültetett gyümölcsfákról fotók készülnek, amiket az önkormányzathoz beküldve a későbbiekben egy montázsban egyesítenek, így mindenkinek egy nagyon szép emléke lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában