Mézes napot tartottak

2022.11.19. 16:28

A magyar mézet népszerűsítették a fehérvári plázában

Mézes napot szervezett az Alba Plazában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Székesfehérvár és Környéke Gazdakör Egyesület, amelyen a hazai méz mellett a magyar termékeket is népszerűsítették.

Borsányi Bea

Fotó: Borsányi Bea / FMH

A méz nemcsak finom, de egészséges is – évek óta a legkülönbözőbb fórumokon igyekeznek a termelők és a kamara is felhívni erre a figyelmet, hogy elérjék, együnk több mézet és hazai termelőtől vásároljunk. A magyar méz minősége kiváló, ez közismert, ráadásul, ha magyar termelőtől vásárolunk, azzal a magyar gazdaságot támogatjuk. Ez persze nem csak a méz esetében igaz.

Fotós: Borsányi Bea / FMH

- Magyarországon mintegy 1,2 millió méhcsalád él, amelyek nem csak a méz előállításában játszanak fontos szerepet, de a gyümölcsök beporzásához is elengedhetetlenül szükségesek. Ezért különösen fontos a védelmük – mondta Varga Imre, a NAK Fejér Megyei Szervezetének elnöke, aki szerint egyre többen vannak, akik nem csak a hagyományos, klasszikusnak mondható mézfajták iránt érdeklődnek, mint az akác vagy a vegyesvirág méz, de ismerik és keresik az olyan különlegességeket is, mint pl. a facélia – közismertebb nevén mézontófű -, vagy az erdei mézek. 

Fentiek jegyében szombaton egész nap kis üveg mézzel, mellé friss, szintén magyar gálaalmával kínálták a bevásárlóközpontban járókat, a gyerekeket pedig a Gazda leszek című, agráriumhoz kapcsolódó versikéket tartalmazó színezővel ajándékozták meg. A helyszínen kóstolásra is volt lehetőség és természetesen a kint lévő szakemberek szívesen válaszoltak a kérdésekre is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában