Fogyasztóvédelmi előadás

2022.10.20. 11:55

Közelebb a fogyasztókhoz: aktuális kérdésekről a Civil Központban

A Fehérvári Civil Központ adott otthont annak a fogyasztóvédelmi előadásnak, melyben az árstop, valamint az energia- és gázárak változásának megértéséhez adott támpontokat a fogyasztóknak a szakember.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről tartott előadást hétfőn délután Ulcz Miklós fogyasztóvédelmi szakember az érdeklődőknek. Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért elnöke meghívására érkezett a fogyasztóvédő a Fehérvári Civil Központba, az elmúlt másfél-két évben a Covid miatt ugyanis nem volt lehetőség szemtől-szemben megközelíteni a fogyasztókat, ám ez idő alatt is számos változás történt.  Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere hangsúlyozta: ismét fel kell venni a fonalat, hogy az emberek tudják, milyen jogaik vannak, hova fordulhatnak és mit tehetnek szükség esetén. S bíztatott mindenkit: tájékozódjanak és éljenek fogyasztói jogaikkal.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

A hatósági áras termékek kapcsán a fogyasztóvédelmi szakember elmondta: a fogyasztóvédelemnek is van dolga e témával, ugyanis e hatóság feladata ellenőrizni azt, hogy a kereskedők a jogszabályoknak megfelelően képzik az áraikat s kínálják termékeiket a vásárlóknak. Sok ugyanis a kérdés, a fogyasztóvédelemnek ez a tapasztalata: egy kategórián belül mely termékekre vonatkozik pontosan az „ársapka”, melyekre már nem, s mit kaphatunk meg azért a pénzért, amit jogszabály meghatároz.

Az sem mellékes, hogy vajon a szükséges mennyiségben meg tudja-e ma vásárolni a fogyasztó azokat a termékeket, amelyek jelenleg hatósági ár alá tartoznak? Merthogy gyakran ezek a termékek hiánycikkek a polcokon. A szakember azt mondta erre: a jogszabály úgy szól, hogy ezeket a termékeket abban a mennyiségben kell biztosítani, amely 2021. október 15-én az üzletben rendelkezésre állt.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

A villamosenergia- és gázelszámolásnak is van fogyasztóvédelmi vonatkozása: ma a legégetőbb kérdés sokak számára, hogy kinek jár kedvezmény, mire vehető igénybe és mire nem, hogyan lehet igénybe venni, mi jár a lakásszövetkezeteknek és a társasházaknak. Illetve az egyéni fogyasztóknál felmerül a kérdés, havi elszámolással vagy átalányfizetéssel jár-e jobban? Ezekről is részletesen szólt Ulcz Miklós, akinek mondandójából kiviláglott: érdemes alaposan tájékozódni, mert sok a részlet minden egyes lakossági szerződés tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában