Ápolják a hazafi emlékét

2022.10.01. 07:00

Kossuthra emlékeztek Nádasdladányban

A jeles évforduló alkalmából a helyi iskola 4. osztályos tanulói Pénzes Zsuzsanna osztályfőnök vezetésével műsorral készültek és megkoszorúzták a közösségi háznál található Kossuth-táblát.

Siki Szabolcs

A nádasdladányi iskola negyedikesei műsort is adtak az évforduló alkalmából

Forrás: Az iskola

1802. szeptember 19-én, Monokon született Kossuth Lajos, a magyar történelem egyik legnagyobb formátumú politikusa, a reformkori liberális ellenzék és az 1848–49-es szabadságharc vezéralakja, aki emigrációból írt leveleivel és röpirataival egészen a századfordulóig döntő befolyást gyakorolt a magyar politikai életre és közgondolkodásra. 

A magyar történelemben alig akadt politikus, akit halála után olyan tisztelet övezett volna, mint amilyenben Kossuth Lajos részesült; a kormányzó elnök már életében egyre-másra kapta a díszpolgári címeket, halála után szinte minden nagyobb városban köztéri szobrot állítottak emlékére, miközben utcák és terek ezreit, hidakat és középületeket neveztek el róla. 

A viharos 20. század során – berendezkedéstől függetlenül – állandó tisztelet és megbecsülés övezte alakját, nem véletlen, hogy az Országházat körülölelő tér is róla kapta nevét. Kossuth Lajos tisztelete azonban nem korlátozódott a Kárpát-medencére, Párizsban például tér és szobor őrzi emlékét, és ő az egyetlen nem amerikai politikus, akinek alakja a washingtoni Capitoliumban is megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában