Éjsötét árnyak útja: Csokit vagy csínyt!

2022.10.30. 15:00

Happy halloween! – Maskarás édességgyűjtő túra Úrhidán (képgaléria)

A töklámpást (az egyiket a sok közül) Jack hozta, bár a bennfentesek elárulták, nem is Jack a srác neve, hanem Botond. Jól tudjuk, a kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, és a világító narancssárga gömb lassan halloween szimbólumává vált.

V. Varga József

Mécsesek töklámpásban és kiskosárban

Fotó: V. Varga József / FMH

„Trick or treat!” Avagy Csokit vagy csalunk! De fordítják még Csokit vagy csínyt!-nek, Finomságot vagy csínyt!-nek, Adsz vagy kapsz!-nak is. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy a házigazdák halloween éjszakáján vagy adnak édességet a bekopogtató gyerekeknek, vagy ha nem, akkor a lurkók valamilyen játékos csínyt követnek el velük szemben. 

Az úrhidaiak – az önkormányzat vezényletével – most sem bízták a dolgot a véletlenre. A négy megállónál (tájház, betonos focipálya, az Arany János és Templom utca sarkán található füves terület, szabadidőpark) a maskarás fruskák és legénykék kedvükre válogathattak a finomságokból. 

A rettegett karavánt a hopmester, Szandra (a település művelődésszervezője) terelgette fennhangon, ám az irányítás nem bizonyult egyszerűnek, ugyanis szombaton kora este annyian gyűltek össze a halloweeni felvonulásra, hogy a starttól az első megállóig, nevezetesen a tájházig, többszáz méteren át, szinte egybefüggő menet vándorolt az édességgyűjtő túrán. A szervezők örömmel konstatálták: az idén rekordot döntöttek, a népek lehetnek vagy háromszázan!

 

A közösségi háztól a vámpírok, zombik, póklányok, csontvázak, múmiák és további kedvesen rémisztő társaik az Úrhida-szelfiponthoz vonultak néhány (vagy hatvan!) közös fotó erejéig. Aztán irány a tájház! Jut is, marad is – vélték Erikáék az édességek tekintetében, de a sok-sok finomság pillanatok alatt elkelt, még talán azt sem tudták végig mondani, hogy: Happy halloween! Ugyancsak gazdára találtak Andrea saját készítésű „szellemes” kitűzői, zsákbamacskái is. Dóri kalapjába, hogy, hogy nem, még egy méretes fekete denevér is belegabalyodott.

A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek. A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, s mára az egész világon elterjedt. Hazánkban is divattá vált a mindenszenteket megelőző napok bulizós, játékos hangulata, főleg a gyerekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek, de a felnőttek sem mennek a szomszédba egy kis bolondságért.

Jelmezbe bújt Úrhidán is kicsi és nagy ismét, hogy némileg összezavarják ezzel a rossz szellemeket…

A halloween-i felvonulás fináléja a szabadidőparkban máglyaégetéssel, meleg teával és forralt borral várta a sokaságot, és gazdára találtak a borzasztó süti verseny díjai is. Az Undi guszti sütemény vérpiros szőnyegéből fürge ujjak, szemgolyók, egérfejek kandikáltak ki, a fekete Boo tortán szellemek és denevérek trécseltek. Az első helyezett végül Moharasné Németh Viktória Tökfej tortája lett (a teteje répatorta, az alja vörösbársonytorta). A zsűri, Soós Tamás, Szabó Zoltánné Erika és Szalainé Kötél Ildikó a gyerekek véleményét is kikérte a döntés során. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában