A Bakony utcai átkötés várat magára

2022.10.11. 20:00

Forgalmi dugó, kaotikus parkolás és száguldozás – mi hozhat megoldást a maroshegyi utcákban?

A reggeli és délutáni csúcsidőben egyre nehezebb, körülményesebb a közlekedés Maroshegy bizonyos utcáin. A lakók közül többen úgy vélik, már csak az egyirányúsítás és a fekvőrendőrök kihelyezése hozhat tartós megoldást. A régen várt Bakony utcai átkötés kivitelezése egyelőre várat magára.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Mindannyian tapasztaljuk, hogy a reggeli és délutáni "csúcsidőben" nagy a forgalom útjainkon. Erőteljesen megnövekedett a családokban lévő gépkocsik száma, sokan kiköltöztek a környék településeire, akik viszont fehérvári munkaerők, gyermekeik ide járnak iskolába – kezdte a probléma feltárását közösségi felületén közzétett bejegyzésében Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője.

Az elmúlt években gombamód nőtt a maroshegyi ingatlanok száma, ezzel együtt jelentősen megugrott a városrészen átmenő autóforgalom is. Ez is okozza a már-már napi szintű problémát, a kígyózó kocsisorokat, az egyre nehezebb közlekedést. Épp emiatt, a városrész lakossági fórumain az elmúlt időszakban rendre fontos témaként jött elő a Bakony utcai átkötés, melytől a fennálló közlekedési problémák tartós megoldását remélték a lakók.

– A Bakony utcai összekötőt ugyan megtervezték, de állami forrás szükséges a kivitelezéshez, mert mértéke meghaladja a városi költségvetési lehetőségeket. Ugyanez a helyzet az Úrhidai út felújításával és az elkerülőnél a le- és felhajtó megépítésével. Ezek segíthetnének a Balatoni, Úrhidai út tehermentesítésében – fogalmazott a képviselő.

A városrész belső útjainak felújítását saját forrásból biztosítja a város, a soron következők – műszaki állapotuk okán – az Aradi és a Nagybányai utca. Bár a tervek elkészültek, a kivitelezést eddig a Covid nehezítette, most pedig az energiaárak lassítják.

– Ezt még tetézik egyesek, akik nincsenek tekintettel sem a szűk utca adottságainkra, sem a gyerekekre, sem az idősekre, sem a babakocsit toló anyukákra, sem senkire, és száguldoznak, ezért egyre többen kérnek fekvőrendőrt, egyirányúsítást. Ezek a problémák azokban az utcákban tornyosulnak fel a legnagyobb mértékben, amelyek szűkek és még rövidek is, ilyen a Nagyváradi utca, ahol – a csúcsidőn túl is – az utca két oldalán parkoló autók miatt a közlekedés szinte kaotikus – tette hozzá Brájer Éva.

A képviselő kiemelte, a Nagyváradi utca kapcsán a hivatal szakembereivel egyeztetve helyszíni bejárást kezdeményezett. A Medgyesi utca lakó – akik fekvőrendőrt kértek utcájukba –, hamarosan lakossági fórum keretében egyeztethetnek a fennálló problémákról és azok megoldási lehetőségeiről.

– Tudom, hogy "kavicsot dobok a vízbe" az írásommal, de vagy mindenhol fekvőrendőr lesz, vagy összeadjuk erőinket és hadat üzenünk a száguldozóknak – zárta bejegyzését az önkormányzati képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában