Itt a tábla, hol a tábla?

2022.10.11. 20:00

Fehérvári pedagógusból "közlekedési bűnelkövető"

Somogyi Hajnalka megdöbbenve vette tudomásul, nyugdíjas pedagógus létére – ahogy fogalmazott – “közlekedési bűnelkövető” lett. Még jó, hogy szóltak neki.

FMH

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

A Tolnai utcában lakó nyugdíjas pedagógust szeptember 15-én késő délután a szomszédja kereste fel azzal, hogy a rendőrök épp most járják körbe és fényképezik a ház előtt parkoló autóját. A szomszédtól megtudta, hogy az autója szabálytalanul, egy, a mozgássérülteknek frissen kijelölt parkolóban áll. Hajnalka azonnal sietett, hogy ezt a helyzetet mielőbb orvosolja. A tettéért várható bírságot több száz ezer forint körül emlegették. Sosem akadt össze a törvénnyel, hát most ez úgy kellett, mint üvegesnek a hanyattesés...

Az új tábla

Mint kiderült, a mozgáskorlátozott parkolóhelyet jelző tábla szeptember 13-án került a parkoló előtti, füves területre, egy fa mellé. Azt mondja, negyedik éve parkol rendszeresen ezen a helyen az autójával. Mivel a lakása hátra, a park felé néz, ezért nem állt módjában megfigyelni ezt az újdonsült kijelölést.

“Törvénytisztelő állampolgárként negyedik éve becsületesen kiváltom a parkoló-bérletemet, 43 éve szabálykövetően vezetek, s most egyszercsak közlekedési szabálysértővé lettem önhibámon kívül, az autóm által.” - írta levelében, amit az üggyel kapcsolatban a Székesfehérvári Rendőrkapitányságnak küldött.

Kiderült, hogyan került oda

A későbbiekben az újonnan kihelyezett tábláról kiderült, hogy kérésre helyezték ki, mivel a parkolóban nem volt mozgássérülteknek fenntartott parkolóhely. A kihelyezéssel Hajnalkának annyi volt a problémája, hogy nem számított rá, hogy – egy nagyjából 15 férőhelyes – parkolónak a közepén jelölnek ki mozgássérült parkolót. Egy így elhelyezett parkolóhely véleménye szerint nem könnyíti a mozgásukban egyébként is korlátozott autóvezetőket a könnyebb parkolásban és az autóból való ki-és beszállásban. Inkább több nehézséget okoz, hogy mindkét oldalról autókkal van körbevéve. 

Van parkoló, nincs parkoló

A hölgy, aki kezdeményezte a mozgássérült parkolóhely kijelölését, abba a problémába futott bele, hogy rendszeresen parkolnak a megkülönböztetett helyen. Ezt megelégelve tett bejelentést és jelentek meg a rendőrök, hogy kivizsgálják az ügyet. Hajnalka pechjére, akkor pont az ő autója állt a tiltott helyen, amit az előző napokban családjának tagjai használtak.

Félreértések tisztázása

A hölgy a későbbiekben megkereste Hajnalkát, akivel tisztázták a “félreértést”. “Családom részéről semmiféle szándékosság, rosszindulat nem történt, nem kívántuk őt akadályozni. A tábláról nem volt előzetes tudomásunk, családtagom a tolatásnál nem figyelte, nem is vette észre a táblát. Szándékosság kizárva.” – írja levelében. 
A figyelmetlenséget nem tagadják és nem is szeretnék mentségként használni. 

A megkönnyebbülés pillanata

A tetemes bírság kiszabását megelőzvén küldte el panaszos levelét a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra, ahonnan a napokban megérkezett Hajnalka számára a pozitív válasz:

“Tájékoztatom, hogy az Ön beadványában foglalt eset kapcsán szabálysértési eljárás nem indult. A Tevékenységirányítási Központban hivatkozott bejelentés nem történt, a helyszínre rendőrt nem küldtek. A Közterület Felügyelet  munkatársai a szóban forgó ügy kapcsán nem intézkedtek."

A válasz megérkezése után Hajnalka szívéről egy igazán nagy kő esett le. A nyugdíjából ugyanis csak nagy lemondások árán tudta volna kifizetni a büntetés összegét és mint mondja, szándékosság és nemtörődömség nem volt a cselekedetében. Azért néhány kérdés maradt benne az előzményeket és a szomszédok elmondásait illetően. De már inkább annak örül, hogy eljárás nem indult, így büntetés sem lett.

A tábla sétára kelt

Kint jártunkkor a tábla már “elhagyta” eredeti helyét és a parkoló elejére költözött, ahol jól látható helyen és valamivel alacsonyabban, de mindenképpen jól látható helyen van.

A tábla kihelyezésével és helyének kijelöléséről, forgalmi rend változásról a városgondnokság ügyvezetőjét kérdeztük:

“Lakossági kérés alapján kijelölendő mozgássérült parkolók esetén nem szoktunk burkolati jel felfestést alkalmazni, mert az igény megszűnése esetén a tábla leszerelésre kerülhet, így ismét "normál" parkolóként funkcionálhat” – írta válaszában Bozai István. “A szabványos mozgássérült parkoló 1,10 méterrel szélesebb kialakítású, ami miatt az összes parkoló átfestése szükséges lenne. A táblák a tervezési szabványban rögzítettek szerint kerültek magasra, hogy távolabbról is láthatóak legyenek, így mindenki, aki a forgalmi sávban közlekedik, láthatja.

Mozgássérült parkoló kijelölésével nem változik meg a forgalmi rend, ezért jelezni sem szükséges.”

A történet végén minden a helyére került – főleg a tábla – és Hajnalka is megnyugodhat, hogy nyugdíjas korára nem lett belőle “szabálysértő bűnelkövető”. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában