Frissen Fejérből

2022.10.05. 15:29

Elkészült Vereb–Vál–Gyúró–Etyek összekötő út kiviteli terve

Hiánypótló útvonal tervei készültek el a közelmúltban: a Vereb–Vál–Gyúró–Etyek összekötő út megépítése a helyi turizmus fellendülését is magával hozhatja, ám jelen gazdasági helyzetben a kivitelezés időpontja még nem meghatározható.

Héjj Vivien

Fotó: Héjj Vivien / FMH

Alapos előkészítő munka és lakossági egyeztetések után készült el a Vereb–Vál–Gyúró–Etyek településeket összekötő új országos közút nyomvonalának terve. Az elkészült dokumentáció alapján az összekötő út szélessége 7,5 méter, útkoronája 11 méter lesz. Teljes hossza 21,83 kilométer, melyből 12 kilométer jelenleg is használt földút, közel 10 kilométeren pedig teljesen új útvonal épül. A megvalósítandó útvonalon a megengedett maximális sebesség 90 kilométer per óra lesz, a pályatest paramétereit ennek figyelembevételével alakították ki.

A tervezésre 550 millió forint támogatást állt a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács rendelkezésére. A tervezés végül 525 millió forintba került. A majdani közút szerepének fontosságát bizonyítja, hogy az országos úthálózati rendszerben önálló számot kapott 8157. számú Etyek–Vereb összekötő útként.

– A 2019-es év végén kaptuk a jó hírt, hogy Magyarország kormánya száz százalékban hazai forrást biztosít egy teljesen új, Fejér megyei úthálózati elem tervezésére, engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére és engedélyeztetésére. Ez egy olyan hiánypótló útvonal, amely nemcsak összeköti a négy települést, és megszünteti az egyik település zsákfalu jellegét, hanem olyan fontos célokat is szolgál, mint például a Velencei-tó alternatív megközelítése, valamint a településekről könnyebben, gyorsabban megközelíthetővé válhat az M7-es autópálya. Mindezeken túl a katasztrófavédelmi igazgatóság és az országos mentőszervezetek munkatársainak is gyorsabb helyszínelésért és beavatkozási lehetőséget biztosít az új útvonal – idézte fel az előzményeket és a célokat Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke.

Az új nyomvonal megtervezésének lehetőségét nyílt közbeszerzési eljárás keretében kapta meg a Speciálterv Építőmérnöki Zrt. A cég szakemberei az érintett települések lakóinak véleményét, észrevételeit többkörös egyeztetést követően vették figyelembe a tervezési folyamat során.

– Egy új út tervezése mindig nagyon szép feladat. Azt gondolom a kialakított nyomvonal minden igénynek és környezetvédelmi szempontnak megfelel. Az úton teherforgalmi korlátozás lesz, ezzel egy célforgalmi jellegű közútkapcsolat valósulhat meg. A szakaszra öt kisebb hidat és négy körforgalmat terveztünk – fogalmazott Dávid Gábor ügyvezető, hozzátéve, az új utat érintően elkészült a tanulmányterv, rendelkezésre áll az útépítési és környezetvédelmi engedélyt és a jóváhagyott kiviteli terv.

A tervdokumentációk átadásán jelen voltak az érintett települések – Vereb, Vál, Gyúró, Etyek – polgármesterei, akik örömüket fejezték ki, hogy a fejlesztéssel javulhat a települések megközelíthetősége, ami a környék turizmusának fellendülését is eredményezheti.

Az út kivitelezési munkálatai akkor kezdődhetnek el, ha központi forrást sikerül biztosítani erre a célra. Annak megléte esetén mintegy három év alatt valósulhat meg a kivitelezés, melyet a NIF Zrt. bonyolíthat le. A térség országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán kiemelte, a 21,83 kilométer hosszú út kivitelezési költségbecslése a jelenlegi tervek alapján nettó 37 milliárd forint. 

– Mindenki látja, hogy most viharfelhők gyülekeznek felettünk, ami Brüsszel elhibázott szankciós politikájának következtében kialakult energia- és inflációs válságot jelenti, amiben a gazdaság is érintetté válhat. Ilyen helyzetben felelőtlenség lenne ígéretet tenni arra, hogy jelen úthálózat mikor fog elkészülni. Reméljük, hogy a 2023-2026, de legkésőbb a 2026-2035-ös tervezési ciklus valamelyikén megvalósulhat a kivitelezés. – tette hozzá az országgyűlési képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában